Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 07.10.

Izvor: Vostok.rs, 08.Okt.2014, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 07.10.

08.10.2014. -



Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)




 

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 07.10.

 

Napadi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << na Kramatorsk - U blizini aerodroma u Kramatorsku odjekuje artiljerijska vatra, a Kramatorsk je ojačao režim odbrane, te su pojačane patrole. 

U 14:55 kijevske snage su otvorile minobacačku vatru na Petrovski rejon. 

U 17:10 kijevske snage su izvršile napad iz pravca Krasnogorovke.

U 18:00 kijevske snage su otvorile vatru po Kijevskom rejonu (Putilovka).

Kijev saopštio o 953 poginula vojnika - Tokom borbi u Donbasu, 953 vojnika kijevskih snaga je poginulo, a ranjeno je 3627. 

Ovo je izjavio danas na konferenciji za novinare glavni vojni tužilac Anatolij Matios. 

Prema Matiosu, kijevske snage su izgubile 745 ljudi, Ministarstvo unutrašnjih poslova - 69, Državna granična služba - 58, Služba bezbednosti - 10, Nacionalna garda - 63. 

Tokom prethodnog dana u Donbasu je poginulo 5, a ranjeno 28 pripadnika kijevksih snaga. 

Treba podsetiti da je 3. oktobra Petar Porošenko rekao da je za vreme trajanja "antiterorističke operacije" poginulo 967 vojnika kijevskih snaga, što govori o manipulaciji brojem poginulih.

Stanje na frontu prema saopštenju Narodne vojske - Do jutarnjih časova su se vodile borbe oko Debaljčeva. 

Kijevske snage su celu noć granatirale aerodom, ali većina granata je promašila cilj. U Avdjejevki se nastavljaju borbe. 

Nastavljeno je granatiranje Gorlovke.

Kod Mariupolja su uništena dva oklopna vozila kijevskih snaga, a kolona za snabdevanje koju su pratila oklopna vozila vratila se nazad. 

U oblasti Starognatovke Narodna vojska je napala grupu kijevskih specijalnih snaga, a po saopštenjima kijevskih snaga poginuo je jedan vojnik, a sedam je ranjeno. 

Kijevske snage su vršile napade na punkt Narodne vojske kod Sčastja, a 30. mehanizovana brigada kijevskih snaga je saopštila o šest ranjenih tokom borbi.

Počele pripreme za stvaranje tampon zone - Počeli su pripremni radovi za određenje trideset kilometara široke tampon zone u Donbasu između položaja dve strane, saopštio je predstavnik pres-centra specijalne operacije kijevskih snaga. Grupu, koja radi na tim poslovima, čine predstavnici kijevskih snaga i ruske vojske, kao i predstavnici OEBS-a.

Nastavlja se granatiranje Donjecka - Ekstremisti takozvane Nacionalne garde i kijevske snage ne prestaju da granatiraju Donjeck. U napadu na civilno stanovništvo koriste se samohodne haubice Akacija i 120 milimitarski minobacači i višecevni bacači raketa Grad.

Predstavnici Narodne i Crvenog krsta ukazali su na višestuko intenziviranje paljbe sa područja aerodroma.

Pale granate i požari oštetili su stambene objekte na zapadu grada i prekinuto je snabdevanje električnom energijom i vodom. Za poslednja 24 sata povređeno je osmoro civila, a dvoje je poginulo.

Video vesti za 07.10.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi

Nikišino - rat očima vojnika kijevskih snaga

Dejstvo Narodne vojske iz VBR "Grad" u Gorlovki

Gvozdeni Givi

Dejstvo Narodne vojske iz bestrzajnog topa

Borbe oko aerodroma

Pešadijske borbe u Kurahovu

Lavrov: Svet ne može kriviti DNR i LNR za greške Kijeva

Malezijski boing: Očima svedoka - dokumentarna emisija

Predizborna kampanja u Donjecku

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 07.10.

Pušilin: Kijev sprema novu kaznenu operaciju protiv DNR i LNR - Šef socijalno-ekonomskog štaba narodnog fronta Novorusije Denis Pušilin je izjavio da predsednik Ukrajine Petar Porošenko razvlači sa potpisivanjem zakona o specijalnom statusu Donbasa.

„Sporazum iz Minska gubi snagu ukoliko Donbas ne dobije specijalni status. To govori o tome da Ukrajina odbija mirovni plan rešavanja krize. Očigledno, Ukrajina sprema novu kaznenu operaciju protiv DNR i LNR“, smatra Pušilin.

Timošenko pozvala vladu da plati punu cenu gasa - Lider partije „Otadžbina“ Julija Timošenko je pozvala vladu Ukrajine da plati punu cenu gasa, na osnovu sporazumom sa Rusijom, koji je ona potpisala 2009. godine.

Ranije je ministar energije Rusije Aleksandar Novak izjavio da će se tačan datum sledećeg trilateralnog susreta Rusija-EU-Ukrajina znati posle 07. oktobra. Moskva i Kijev bi na tom susretu trebalo da potpišu „zimski paket“ dokumenata o isporuci ruskog gasa u Ukrajinu, koja je prekinuta u junu 2014. godine.

Šefica diplomatije EU: Nije bilo pritiska SAD prilikom uvođenja sankcija Rusiji - Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je izjavila da nije bilo nikakvog pritiska SAD prilikom uvođenja sankcija Rusiji, a odluku su jednoglasno donele države EU.

„Bila sam više začuđena, jer smo mi, Evropljani, radili zajedno sa Bajdenom, ali, najvažnije je da je to bio dijalog, i ne samo sa SAD, već i sa drugim državama, koje su imale isto mišljenje o sankcijama protiv Rusije“, rekla je ona.

Nešto pre je potpredsednik SAD Džo Bajden izjavio da su SAD i lično predsednik Baraka Obama naterali države EU da uvedu sankcije Rusiji, kao odgovor na situaciju u Ukrajini.

Predstavnici MKCK razgovaraju sa Kijevom o nastavku rada - Predstavnici Međunarodnog Crvenog krsta dolaze u Kijev na pregovore sa vlastima o daljem radu na istoku zemlje. Kako je saopšteno iz pres-službe MKCK u Ženevi to su Loran Korba, rukovodilac Odeljenja za Evropu i Aziju i Režis Savio, zamenik rukovidoca za operativnu delatnost MKCK.

Ranije je u granatiranju Donjecka poginuo predstavnik Crvenog krsta Švajcarac Loran Etjen de Paskije (38). Organizacija je odlučila da obustavi operativne aktivnosti na teritoriji cele Ukrajine, na nekoliko dana, kako bi se osigurala bezbednost saradnika.

U Donbas stigle bespilotne letelice koje će koristiti OEBS za monitoring - "Prve četiri bespilotne letelice, koje nisu opremljene oružjem stigle su na istok Ukrajine. Letelice će koristiti OEBS u realizaciji monitoringa sitaucije u regionu", saopštio je predstavnik organizacije Majkl Bočurkiv.

U OEBS-u je naglašeno da će bespilotne letelice nadzirati poštovanje primirja na rusko-ukrajinskoj granici.

Dogovor o primirju postignut je početkom septembra, posle šestomeečnih borbenih dejstava u regionu. Istovremeno ustanici, i predstavnici ukrajinskih vlasti više puta prijavljivali kršenje režima prekida vatre.

Francuska se nada da će sankcije prema Rusiji uskoro biti ukinute - Pariz se nada da će zapadne sankcije prema Rusiji uskoro biti ukinute, izjavio je francuski ambasador u Rusiji Žan-Moris Riper. On je naglasio da sankcije neće dugo biti na snazi.

Ranije je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder nazvao zapadne sankcije prema Rusiji greškom. Prema njegovim rečima Evropa ne može sebi da dozvoli da se Rusija okrene od nje na poltiičkom, ekonomskom i kulturnom planu.

Mogerini: EU treba da preispita odnose sa Rusijom - Odnosi EU sa RF treba da budu preispitani, izjavila je buduća komesarka Evropske unije za spoljne poslove, bivši ministar spoljnih poslova Italije Federika Mogerini.

„Postoji mogućnost da Rusija ne bude partner u datom trenutku, ali ona je strateška zemlja u svetu i sused EU, naglasila je ona.

Mogerini je imenovana za šeficu evropske diplomatije krajem avgusta, zamenivši na toj funkciji Ketrin Ešton.

Pripremljen nacrt protokola o gasu između Rusije, EU i Ukrajine - Nacrt protokola, u kome se nalaze uslovi za ponovnu uspostavu ispruka ruskog gasa u Ukrajinu je završen i sada ga, kako je rekao ministar energetike RF Novak, razmatra ukrajinska strana.

Po njegovim rečima, nacrt projektovan za narednih šest meseci, mogao bi biti dobro rešenje da se prebrodi jesenji i zimski period i obezbedi pouzdanost sanbedevanja evropskih potrošača.

Osim toga po rečima Novaka za Ukrajinu je u tom periodu predviđen popust u visini od sto dolara. Na taj način cena gasa će iznositi 385 dolara za hiljadu kubika.

Rusija za sada nema razloga da primenjuje carinske takse na ukrajinsku robu - Rusija za sada nije utvrdila osnove za primenu carinskih taksi na ukrajinsku robu. Ali monitoring implementacije sporazuma Ukrajine sa Evropskom unijom se nastavlja. Ovo je izjavio ministar ekonomskog razvoja Rusije Aleksej Uljukajev.

Ranije je ruski premijer Dmitrij Medvedev upzorio da će odluka o carinskim taksama na ukrajinsku robu biti na snazi nakon faktičke ili pravne primene sporazuma o asocijacije sa Evropskom unijom.

Harkovski lekari odbili da operišu decu - Harkovski lekari odbili su da operišu decu iz Luganska i izjavili da im nije poznato, koja je to zemlja Luganska Narodna Republika, prenosi agencija RIA Novosti.

Ovo nije prvi slučaj da ukrajinski lekari odbijaju da leče decu iz Luganske Narodne Republike. U Harkovu je ovih dana malim pacijentima otkazana komplikovana operacija u Institutu za patologiju kičme i zglobova Akademije medicinskih nauka Ukrajine. Reč je o Danilu, starom dve i po godine i Mariji, koja ima deset godina.

Evropska unija se sprema za gasnu krizu - Evropska unija bi mogla da traži dodatne isporuke gasa od Norveške i zemalja Sredozemnog mora. To će se dogoditi u slučaju da ruske energetske isporuke u EU budu smanjene ili obustavljene. Ovo je izjavila kandidatkinja za mesto potpredsednika Evropske komisije za resor energetske unije, bivša slovenačka premijerka Alenka Bratušek.

Rizici za tranzit ruskog gasa u Evropu stvara spor o ceni gasa i dugovorima za isporučeni gas između Rusije i Ukrajine. Ruska Federacija je obustavila isporuku gasa Ukrajini 16. Juna, zbog dugova Kijeva, koji se izražavaju u milijardama dolara.

Češki premijer: Ukrajinu čeka humanitarna katastrofa - Ako se Ukrajina ne dogovori sa Rusijom o ponovnim isporukama gasa, na zimu će se susresti sa humanitarnom katastrofom, izjavio je češki premijer Buhuslav Sobotka. Kada su u pitanju uzroci sadašnje ukrajinske krize, češki premijer je izjavio da ona ima nekoliko izvora, među kojima se nalazi i geopolitičko rastezanje Ukrajine između Istoka i Zapada.

Putin na sastanku sa Savetom za bezbednost razmotrio situaciju u Ukrajini - Vladimir Putin održao je operativni sastanak sa stalnim članovima Saveta za bezbednost Ruske Federacije, na kome je razmatrana, između ostalog, i situacija na jugo-istoku Ukrajine. Ovo je saopštio portparol predsednika Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima prisutni su naglasili izuzetnu krhkost režima prekida vatre, posebno na području Donjeckog aerodroma.

U međuvremenu u Donjecku se nastavlja stradanje civila. U artiljerisjkim napadima na grad poginulo je sedmoro ljudi, a dvadesetoro je povređeno.

Vlasti DNR i LNR žele da pomere izbore za 9. novembar - Vlasti Donjecke Narodne Republike razmatraju mogućnost pomeranja izbora za 9. novembar. Ovo je izjavio potpredsednik DNR Andrej Purgin. Izbori za parlament DNR bili su najavljeni za 2. novembar.

Ranije u ponedeljak Centralna izborna komisija Luganske Narodne Republike obratila se parlamentu sa molbom da pomeri izbore sa 2. na 9. novembar, kako bi se izvršio remont na biralištima.

Moskva smatra da je nužna istraga zločina počinjenih u Ukrajini - Rusija insistira na neophodnosti nepristrasne istrage svih zločina počinjenih u Ukrajini, izjavio je minstar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov. Ukrajina - iz minuta u minut -

Prema njegovim rečima to se odnosi na „slučaj sjanperista“, događaje u Odesi i Mariupolju, kao i pad malezijskog Boinga 777 i masovne grobnice kod Donjecka. Lavrov je naglasio da u istrazi pomenutih zločina nije primetan nikakav napredak.

Osim toga Lavrov je naglasio da zapadne zemlje moraju trezveno da ocene svoj položaj po pitanju Ukrajine, i shvate da ne mogu za sve da optužuju Narodnu vojsku.

Mevedev: Ukrajina mora da plati za gas - Traženje kompromisa sa Ukrajinom po pitanju gasa se nastavlja, ali Kijev mora da plati dug Rusiji za isporučeno plavo gorivo. Ovo je izjavio ruski premijer Dmitrij Medvedev na sastanku sa ministrom energetike Aleksandrom Novakom.

Ministar je, pak, ocenio sitauciju u vezu sa gasom u Ukrajini kao vrlo složenu. On smatra da neizostavno treba uspostaviti isporuke gasa u Ukrajinu, kako bi zemlja mogla normalno da pebrodi zimu. 

Novak je napomenuo da je 26. septembra, posle tromesečne pauze, održana još jedna runda trostranih konsultacija Rusija-EU-Ukrajina.

Putin i Burkhalter založili se za temeljnu istragu masovnih grobnica - Ruski i švajcarski predsednik Vladimir Putin i Didije Burkhalter založili su se za sveobuhvatnu istragu masovnih grobnica u Ukrajini i rušenja malezijskog aviona. U telefonksom razgovoru strane su posvetile pažnju bezbednosti posmatrača OEBS-a. Ruski lider je takođe, izrazio najdublje saučešće povodom stradanja saradnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, švajcarskog građanina Etjena de Paskijeva u Donjecku.

Francuska i Nemačka najavljuju monitoring primirja u Ukrajini - Francuska i Nemačka planiraju da u najskorije vreme započnu zajednički monitornig poštovanja primirja na istoku Ukrajine.

Prema rečima ministra odbrane Francukse Ža-Iv Le Driana oni su spremni da obezbede bespilotne letelice.

Ranije je Nemačka saopštila da može da pošalje u Ukrajinu 200 vojnika, 150 za nadzor pomoću bespilotnih letelica i 50 u misiji OEBS-a.

Trilateralni sastanak o gasu moguć za nedelju dana - Trilateralni sastanak Ruske Federacije, Ukrajine i Evropske unije posvećen temi gasa mogao bi biti održan za nedelju dana u Briselu ili Berlinu, rekao je šef ministarstva energetike Ukrajine Jurij Prodan.

On je naglasio da pre toga Evropska komisija planira da koordinira predloge ruske i ukrajinske strane u vezi sa protokolom.

U Berlinu je 26. septembra održana još jedna runda pregovora, na kojoj je razmotren „zimski plan“ za period do kraja marta. Plan predviđa da Kijev na ime starog duga do kraja godine uplati 3,1 milijardu dolara, a Gasprom treba da isporuči Ukrajini pet milijardi kubika gasa po ceni od 385 dolara za hiljadu kubika.

Istraga zločina protiv čovečnosti u Ukrajini je neophodna, smatraju u Evropi - EU treba da istraži zločine koji su počinjeni za vreme ukrajinske krize, smatra 76% Evropljana anketiranih po narudžbini MIA Rosija sevodnja.

Većina anketiranih smatra da je u prvom redu potrebno istražiti zločne protiv čovečnosti. U Velikoj Britaniji ove tačke gledišta pridržava se 99% anketiranih. Na drugom mestu su zločini vezani za otmicu i ubistvo novinara. Za istragu takvih zločina u Velikoj Britaniji se izjasnilo 95%. Treće mesto zauzima pad malezijskog boinga, 79% Britanaca smatra da EU treba da istraži ovu tragediju. O vojnom prisustvu ili okupaciji Ukrajine od strane Rusije skoro niko nije govorio.

Rostovska oblast prihvatila oko 50000 ukrajinskih izbeglica - Vladidmir Putin je zahvalio stanovnicima Rostovske oblasti koja se nalazi na jugu Rusije, za pomoć pruženu ukrajinskim izbeglicama, koje su „bile prinuđene da napuste rodna mesta, i presele se, neko privremeno, a neko trajno, u Rusiju“. On je ovo izjavio na satanku sa gubernatorom Vasilijem Golubevom. 

Trenutno se u Rostovskoj oblasti nalazi oko 50000 ljudi, koji su tražili privremeni azil, a od njih 42000 živi u porodicama.

Ostale izbeglice raspoređene su u druge centre za privremeni boravak.

 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 07.10.[2014-10-08 08:36:15]

Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)   Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se...

Pušilin: Kijev sprema novu kaznenu operaciju protiv DNR i LNR[2014-10-07 18:45:41]

Šef socijalno-ekonomskog štaba narodnog fronta Novorusije Denis Pušilin je izjavio da predsednik Ukrajine Petar Porošenko razvlači...

Rafinerija Lukoila u Rumuniji opet počinje sa radom[2014-10-07 18:45:00]

Rumunska rafinerija „Petrotel Lukoil“ je počela sa pripremama za puštanje u rad tehnoloških sistema, čiji rad...

U Moskvi o ruskim investicijama, hramu Svetog Save i poseti predsednika Putina[2014-10-07 18:21:34]

26 ruskih kompanija želi da učestvuje u privatizaciji srpskih preduzeća

„Ruski Balkan“ ili hodočašće na dva točka[2014-10-07 18:09:31]

Obići centre pravoslavlja

Srpski tenkovi, ruski avioni, Putin, a sa njim i atomsko koferče[2014-10-07 11:25:35]

Vojna parada u Beogradu

Japan lansirao meteo-satelit koji će upozoravati na tajfune i erupcije vulkana[2014-10-07 11:24:28]

Japan je lansirao meteorološki satelit „Himavari-8“ koji će moći da upozori na približavanje tajfuna, erupcije vulkana...

Timošenko pozvala vladu da plati punu cenu gasa[2014-10-07 11:22:30]

Lider partije „Otadžbina“ Julija Timošenko je pozvala vladu Ukrajine da plati punu cenu gasa, na osnovu...

Šefica diplomatije EU: Nije bilo pritiska SAD prilikom uvođenja sankcija Rusiji[2014-10-07 11:18:58]

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je izjavila da nije bilo nikakvog pritiska SAD prilikom uvođenja sankcija...

Bugarska izbacuje iz upotrebe vojne avione RF[2014-10-07 11:17:28]

Privremena vlada Bugarske je u okviru koncepcije „Bugarska u NATO 2020“, odobrila prestanak korišćenja ruskih lovačkih...


NAJNOVIJE VESTI
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.