Izvor: Vostok.rs, 06.Nov.2018, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 05.11.

  
Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
  Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje Karta situacije na frontu za 04.11. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod  
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 05.11.
Donjeck: Oborena dva ukrajinska drona - Odluka ruske vlade da uvede restriktivne mere protiv građana Ukrajine i preduzeća je nerazumna, saopštila je delegacija EU u Kijevu. U saopštenju se navodi da "treba izbegavati sve korake koji će dodatno pogoršati situaciju i ometati potragu za rešenjem kako bi se obnovio teritorijalni integritet Ukrajine".
Premijer Dmitrij Medvedev je u četvrtak potpisao uredbu o merama za sprovođenje odgovarajućeg ukaza predsednika Vladimira Putina. Dokumentom je posebno predviđeno blokiranje bezgotovinskog novca, hartija od vrednosti, kao i imovine fizičkih i pravnih lica u Rusiji kao i zabrana povlačenja kapitala. Kontra-sankcije Moskve se tiču 322 fizička i 68 pravnih lica. Moskva je donela ovu odluku kao odgovor na neprijateljske radnje Kijeva. Konkretno, u maju je Petro Porošenko odobrio odluku Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine, kojom su se proširile sankcije protiv ruskih pravnih i fizičkih lica, a takođe je proširio mere koje su uvedene u prethodnim godinama. Moskva je više puta odbacila optužbe Kijeva i zapadnih zemalja da se meša u unutrašnje poslove Ukrajine, te je više puta istakla da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu, te da je zainteresovana za prevazilaženje političke i ekonomske krize u Ukrajini.
Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 05.11.
 
EU nazvala „nerazumnim“ kontra-sankcije Rusije prema Ukrajini - Odluka ruske vlade da uvede restriktivne mere protiv građana Ukrajine i preduzeća je nerazumna, saopštila je delegacija EU u Kijevu. U saopštenju se navodi da "treba izbegavati sve korake koji će dodatno pogoršati situaciju i ometati potragu za rešenjem kako bi se obnovio teritorijalni integritet Ukrajine".
Premijer Dmitrij Medvedev je u četvrtak potpisao uredbu o merama za sprovođenje odgovarajućeg ukaza predsednika Vladimira Putina. Dokumentom je posebno predviđeno blokiranje bezgotovinskog novca, hartija od vrednosti, kao i imovine fizičkih i pravnih lica u Rusiji kao i zabrana povlačenja kapitala. Aksjonov poželeo ukrajinskom narodu da se vrati na istorijski put jedinstva sa bratskim narodima Rusije i Belorusije - Predsednik Krima, Sergej Aksjonov, poželeo je ukrajinskom narodu da prevaziđe konfuziju i vrati svoju zemlju na istorijski put jedinstva sa bratskim narodima Rusije i Belorusije. "Mi cenimo naše jedinstvo i znamo koliko ga je opasno izgubiti, ne samo da nas to uči istorija, nego i sadašnjost. Krvavi ukrajinski nemiri se razvijaju pred našim očima. Iskreno želimo ukrajinskom narodu da prevaziđu nemire i vratei svoju zemlju na istorijski put - put jedinstva sa bratskim narodima Rusije i Belorusije", poželeo je u čestitci Aksjonov povodom Dana nacionalnog jedinstva. Šeremet: Planovi Ukrajine za vraćanje Krima slični naučnofantastičnim pričama - Svi planovi Ukrajine za vraćanje Krima su slični naučnofantastičnim pričama. Sasvim je nerealno da se realizuju bilo u sadašnjim uslovima ili u budućnosti, izjavio je deputat Državne dume iz krimske regije Mihail Šeremet. Bivši deputat Vrhovne rade i bivši tužilac Svjatoslav Piskun je rekao da će za 3-4 godine stanovnici Krima poželeti da se vrate u Ukrajinu, naglašavajući da za takav razvoj događaja Ukrajina treba da postigne visoke ekonomske pokazatelje. Piskun je takođe predložio da Ukrajina ide pred Međunarodni sud u cilju nadoknade "štete" od Moskve. Istovremeno, Piskun nije porekao da su sami stanovnici želeli prisajedinjenje sa Rusijom. Prema njegovim rečima, takođe je neophodno shvatiti da se u bliskoj budućnosti poluostrvo neće vratiti u Ukrajinu.
"Vidimo da se u Ukrajini pojavilo dosta talentovanih pisaca naučne fantastike. Istina je da su pisci naučne fantastike ludi, jer razumna osoba to ne bi imala na umu. Nerealno je to realizovati u sadašnjim uslovima, pa tako i u budućnosti", rekao je za RIA Novosti Šeremet. Prema njegovim rečima, ukrajinske vlasti nemaju moralno pravo da razgovaraju o kompenzaciji za Krim. "Više od 20 godina boravka pod jurisdikcijom Ukrajine, Krim i krimsko stanovništvo su eksploatisani. Nije uložena ni kopejka za infrastrukturu poluostrva, koja je bila u žalosnom stanju. Sve su izvlačili, od mineralnih sirovina, do ljudskih i finansijskih resursa", dodao je Šeremet.  U Donjecku otvoren park „Aleksandar Zaharčenko“ - Park nazvan po prvom predsedniku Donjecke Narodne Republike Aleksandru Zaharčenku otvoren je u Kalinjinskom okrugu Donjecka. „Danas je veoma značajan događaj, ovo je park nazvan po prvom lideru DNR. U najskorije vreme biće otvorena izložba u Muzeju Drugog svetskog rata posvećena Aleksandru Zaharčenku. Uveren sam da ćemo po Aleksandru Vladimiroviču (Zaharčenku) biti nazvani trgovi, ulice“, izjavio je vršilac dužnosti predsednika DNR Denis Pušilin, prenose RIA Novosti.
Na ulazu u park postavljen je kamen sa natpisom „Park prvog lidera DNR Aleksandra Vladimiroviča Zaharčenka“. V Donecke otkrыli park imeni pogibšego glavы nepriznannoй DNR Zaharčenko. pic.twitter.com/JnXdujIssy
— Mirovыe RIA Novosti (@RIA_Worldnews) November 4, 2018 Zaharčenko je poginuo 31. avgusta u eksploziji u restoranu „Separ“ u centru Donjecka, a ministar za prihode i poreze Aleksandar Timofejev teško je ranjen. Od eksplozije je poginuo je i Zaharčenkov telohranitelj. Prema navodima Ministarstva za vanredne situacije DNR, povređeno je 11 ljudi, a vlasti DNR su incident okarakterisale kao teroristički čin. Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je Zaharčenkovo ubistvo podlim naglašavajući da oni koji su izabrali put terora ne žele da traže mirno rešenje sukoba. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da praktično nema sumnje da iza ubistva lidera DNR stoji Kijev. Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivičnu istragu o smrti Zaharčenka i ranjavanju Timofejeva.   Ukrajina - iz minuta u minut -    OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima   
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.