Izvor: Vostok.rs, 06.Avg.2016, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 05.08.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 03.08. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 05.08
.


Zaharčenko Kijevu: Ako napadnete, nećemo se samo braniti, teraćemo vašu armiju do Kijeva  Predsednik Donjecke Republike Aleksandar Zaharčenko poručio je zvaničnom Kijevu: ako ukrajinska armija ponovo pokuša da napadne Donbas, Minska-3 (političkog rešenja) neće biti.

Pritom je naglasio: „Nećemo se samo braniti. Preći ćemo u kontranapad i teraćemo je do Kijeva“.

U nastavku je rekao i ovo: „Sa jedne strane fronta, sa njihove strane, sve je spremno za napad. Ovo pokazuju saznanja naših izviđača. Ukrajina je i vojno i politički spremna da još jednom pokuša da naš konflikt reši silom. Ako napadne - Kijev će minirati pregovarački proces u Minsku.“

Zaharčenko je posebno ukazao da je Ukrajina u sve težoj međunarodnoj situaciji:

„I francuski Senat glasa protiv antiruskih sankcija i belgijski parlament najavljuje da će uraditi isto. Još Donald Tramp izjavljuje da je Krim sam izabrao da bude sa Rusijom, a francuski poslanici to isto govore na Krimu. Povrh svega, poljski parlament proglasi da su Ukrajinci izvršili genocid nad poljskim narodom u Drugom svetskom ratu. Konačno: Moskva je opozvala svog ambasadora iz Kijeva koji je Porošenku bio prava dadilja“.

Zaharčenko je precizirao sopstvenu procenu: „Kijevskom režimu se može učiniti da mu je obnova rata jedina šansa da opstane i izbegne odgovornost za sve što je natvorio, uključujući i ratne zločine. Sve ide ka tome da će se Porošenko, kao pacov sateran u ćošak, baciti na Donbas. Možda će to uraditi otvoreno, a možda i tuđim rukama. Recimo: možda će dati mig dobrovoljačkim bataljonima da krenu u napad, a potom njih okriviti da su to uradili na svoju ruku. U oba slučaja će ishod biti - rat“.

Još je ponovio: „Ako nas napadu - neka se posle ne žale dok budu odstupali prema Kijevu. Minska-3 neće biti!“

Juče je vojno-državni vrh DNR upozorio Kijev: ako Ukrajina ne prestane da artiljerijom, minobacačima i raketama tuče našu teritoriju - odgovorićemo na isti način.

Na ovo je odreagovao jedan od glavnih kijevskih pučista - sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Aleksandar Turčinov. Zapretio je da će Ukrajina - dođe li do novog zaoštravanja u Donbasu - objaviti mobilizaciju.

U suštini, Turčinov lukavi. Kijev se sprema za napad i bez formalno proglašene mobilizacije.

Pripadnik vojnog vrha Luganske Republike, Andrej Maročko, saopštio je da je ukrajinska armija juče u Stanicu Lugansku, koja se nalazi uz liniju fronta, prebacila 30 tenkova T-64 i deset višecevnih raketnih bacača „Grad“. A još 15 tenkova T-64 istovremeno je stiglo u grad Sčastje.


Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 05.08.



Poslanik Vrhovne rade: Ukrajina nije predstavila ubedljive dokaze o „ruskoj agresiji“ -  Poslanik Vrhovne rade Jevgenij Muravej u intervjuu televiziji „112 Ukrajina“ izjavio je da za dve godine konflikta ukrajinska strana nije otkrila i međunarodnim organizacijama predstavila ubedljive dokaze o „ruskoj agresiji“.

„Slušamo o milion dokaza. Hajde da ih pokažemo svetu. U Evropi ove razgovore ne prihvataju“, izjavio je Jevgenij Murajev.

On je dodao da je pre mesec dana napisao zvanični zahtev Službi bezbednosti Ukrajine i Ministarstvu odbrane zemlje da mu se dâ informacija o tome koje ruske vojne jedinice učestvuju u konfliktu u Donbasu.

„Prema Zakonu o narodnim poslanicima trebalo je već da mi odgovore, ali do sada nikakva informacija nije stigla do mene“, rekao je ukrajinski parlamentarac.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko optužio je Moskvu 28. jula za raspirivanje rata protiv Kijeva.

U martu je ukrajinski lider izjavio da „iako ne voli da ratuje protiv Rusije, kao glavni komandant mora da štiti Ukrajinu“. Istovremeno, on je izrazio mišljenje da je „agresija“ Moskve postala stimulans za „evropske težnje Ukrajinaca".

Kijev nije dobio obaveštenje o imenovanju ruskog ambasadora -  Kijev nije dobio zvanično obaveštenje o imenovanju novog ambasadora Rusije, izjavio je direktor Odeljenje za politiku i komunikacije pri Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine Aleksej Makejev.

„Ukrajinska strana nije zvanično informisana ni o jednom predlogu. Odsustvo ambasadora Rusije u Ukrajini nije nešto što je od presudnog značaja za ukrajinsko-ruske odnose“, rekao je Makejev na ukrajinskoj televiziji „Prvi nacionalni kanal“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 28. jula smenio Mihaila Zurabova sa mesta ambasadora Ukrajine. Kasnije je Rusija tražila od Ukrajine saglasnost za imenovanje Mihaila Babiča za novog ambasadora, o čemu je saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine za evropske integracije Ukrajine Jelena Zerkalj u sredu je izjavila da Kijev ne razmatra pitanje imenovanja ambasadora Rusije u Ukrajini, pošto postoji privremeni otpravnik poslova.

Peskov je kasnije izjavio da Rusija i dalje predlaže da se imenuje novi ambasador Ukrajine, a ako je Kijev spreman da smanji nivo diplomatskih odnosa, to je njegov izbor.

Zaharčenko: Ako Ukrajina započne novi rat preći ćemo u kontranapad -  U intervjuu japanskom listu „Majniti šimbun”, predsednik Donjecke Republike Aleksandar Zaharčenko rekao je da armija DNR neće prva otpočeti ratna dejstva, ali i da će preći u kontranapad ako bude napadnuta.

Čak je naglasio: „Možemo doći i do Kijeva”.

Zaharčenko je japanskom listu rekao da su pozicije DNR „u svemu podudarne sa pozicijama Rusije”.

Nije krio da DNR želi da u svoj sastav uključi celu teritoriju bivše Donjecke oblasti.

Ukrajina - iz minuta u minut -
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 05.08.

Izvor: Vostok.rs, 06.Avg.2016

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod. . . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.