Izvor: Vostok.rs, 06.Jun.2018, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 05.06.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje


Karta situacije na frontu za 05.06. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 05
.06



Načelnik pres službe Vojske DNR: Kontrolišemo sva dejstva protivnika


Zarobljeni vojnik kijevskih snaga o situaciji

Kijevske snage 16 puta napale teritoriju DNR Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 16 puta napale teritoriju DNR. Pod vatrom ukrajinskih snaga našlo se 9 naseljenih mesta Republike. Tokom napada ranjen je jedan pripadnik Vojske DNR a četiri kuće su oštećene.



Narodna milicija LNR saopštila je da su ukrajinske snage tokom prethodnog dana četiri puta napale pozicije Narodne milicije u području naselja Lozovoe,Kalinovo,Kalinovka i Prišib.



Pripadnik Narodne milicije LNR o situaciji

Pregled napada na LNR


Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 05
.06.

  
OEBS kritikovao ukrajinski spisak „izdajnika“ Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir kritikovao je objavljivanje u Ukrajini spiska takozvanih „izdajnika“ sa imenima novinara, navodi se u saopštenju na sajtu organizacije.

"Ovo može da ima ozbiljne posledice po bezbednost novinara. Pozivam vlasti da intervenišu i prekinu sa tom praksom, a posebno sa onom kojom se bave predstavnici vlasti, imajući u vidu osetljivu i tešku situaciju u Ukrajini u ovom trenutku“, piše Dezir u pismu ukrajinskim vlastima.

On je naglasio da novinari treba da imaju mogućnost da „slobodno i otvoreno izražavaju svoje mišljenje“.

„Nazivajući izdajnicima one koji izražavaju kritičko mišljenje znači podvrgavati ih velikom riziku. To se ne sme dopustiti“, dodao je Dezir.

Putin: Rusija neće dati Krim ni pod kojim uslovima Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ne postoje nikakvi uslovi pod kojima bi Rusija vratila Krim Ukrajini. Istovremeno, šef države je naglasio da "Krim nije stekao nezavisnost kao rezultat invazije ruskih trupa, već kao rezultat volje Krimljana na otvorenom referendumu".

Uoči svoje posete Beču, ruski lider je dao intervju za televizijsku kompaniju "ORF", tokom kojeg se prisetio događaja 2014. godine u Ukrajini.

"Kada se u Ukrajini desio neustavni državni udar, oduzimanje vlasti silom, naša vojska je legalno bila na Krimu, a prema sporazumu postojala je naša vojna baza", rekao je ruski lider.

Skrenuo je pažnju na činjenicu da je na Krimu "uvek bila ruska vojska, naš vojni kontingent". Čitajte više




„Gasprom“ nije dobio zvanično obaveštenje o zapleni imovine u Holandiji Kompanija „Gasprom“ je upoznata sa akcijama „Naftogasa“ u Holandiji o prinudnom izvršenju odluke Arbitražnog suda u Stokholmu, ali nije dobila nikakvo zvanično obaveštenje, saopštila je kompanija.
„’Gasprom‘ je saznao da ’Naftogas Ukrajine‘ u Holandiji preduzima mere za izvršenje odluke Arbitražnog suda u Stokholmu od 28. februara 2018. godine u vezi sa postupkom o ugovoru o tranzitu“, navodi se u saopštenju.


„’Gasprom‘ će moći detaljnije da komentariše to pitanje tek nakon detaljnog pregleda dokumenata, ukoliko oni zvanično stignu na našu adresu. Do danas ’Gasprom‘ nije dobio nikakvo zvanično obaveštenje po tom postupku. ’Gasprom‘ će braniti svoja prava u skladu sa važećim zakonom“, ističe se u saopštenju.

Sud zaplenio holandske aktive „Gasproma“ zbog isplate „Naftogasu“ Sud u Holandiji je zaplenio holandske aktive kompanije "Gasprom" radi isplate duga kompaniji "Naftogas" u iznosu od 2,6 milijardi dolara po odluci Arbitraže u Stokholmsu, saopštila je ukrajinska kompanija.

Takođe se navodi da izvršitelji takođe sprovode mere za zamrzavanje akcija „Gasproma“ u kompanijama „Nord strim AG“ i „Nord strim 2 AG“, navodi se u saopštenju „Naftogasa“. "Naftogaz" je podneo predlog za zaplenu imovine prošle sedmice.

"Holandski sud je odobrio ove mere, a šest od sedam podružnica `Gasproma` u Holandiji je odbilo da sarađuje sa sudskim izvršiocima, ali sve to neće uticati na zaplenu na bilo koji način", saopštila je ukrajinska kompanija.

Predsednik Upravnog odbora "Naftogaza" Andrej Koboljev je rekao da će "iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva i alate" kako bi našplatio 2,6 milijardi dolara od "Gazproma".

Arbitražni sud u Stokholmu je u decembru i februaru doneo presudu u sporovima između „Gasproma“ i „Naftogasa“ u vezi sa ugovorima o snabdevanju i tranzitu gasa, obavezujući rusku kompaniju da ukrajinskoj firmi isplati 2,56 milijardi dolara. „Gasprom“ se u martu žalio na te odluke švedskom sudu, a u maju je zatražio potpuno ukidanje odluke o tranzitnom ugovoru. 

Ukrajina blokira tri područja Azovskog mora zbog vojnih vežbi U Azovskom moru do 1. septembra biće zatvorena tri područja za vojne vežbe, saopštio je portparol ukrajinske mornarice Oleg Čalik.
Prema njegovim rečima, od 1. juna postoje ograničenja u vodnom području u blizini Mariupolja, kao i istočno od Berdjanska.

„To znači da će neposredno pred održavanje vežbi patrola proveravati regiju kako nikoga u tom trenutku ne bi tamo bilo“, rekao je Čalik.
Ukrajina - iz minuta u minut -

   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.