Izvor: Vostok.rs, 06.Apr.2018, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 05.04.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje


Karta situacije na frontu za 05.04. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 05
.04



Izveštaj sa prve linije

Kijevske snage 16 puta napale teritoriju DNR  - Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 16 puta napale teritoriju DNR. Pod vatrom ukrajinskih snaga našli su se okolina Donjecka, Gorlovke.



Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnog dana dva puta napale pozicije Narodne milicije u području naselja Nižnje Lozovoe i Kalinovo.

Pregled napada na LNR

Vežba specijalne jedinice LNR 



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 05.04.


Ukrajina nije u situaciji kao Kosovo ili Hrvatska - bivši šef ukrajinske diplomatije  - Bivši ministar Ukrajine Konstantin Grišenko objasnio je zašto je povratak Donbasa pod kontrolu Kijeva nemoguć. Ako ukrajinska vlada bude delovala po takozvanom "hrvatskom scenariju", to će sprečiti Rusija, rekao je on. U tom slučaju, Zapad neće podržati Kijev.

Srećom, prema Grišenku, rukovodstvo Oružanih snaga Ukrajine shvata koja snaga će se odupreti ukrajinskoj vojsci, te da uzima u obzir činjenicu da su "već koncentrisane snage na granici, koje su posebno pripremljene za to. Bar za takvu verovatnoću".

"S obzirom na iskustvo Debaljceva, ne mislim da do danas postoji politička volja da se to uradi. I, možda je to dobro. Još gore, ako budemo imali ura-patriote, koji bi mogli otići u avanturu, jer avanture ove vrste ponekad dovode do gubitka državnosti", rekao je bivši ministar na lokalnom televizijskom kanalu.

"Ukrajina će pasti u kolaps u slučaju ofanzive na Donbas, pošto Zapad neće pružiti jaku podršku.. Čak štaviše, ofanziva na Donbas nije podržana od strane Zapada u licu NATO-a", dodao je on

Griščenko je objasnio da "Ukrajina nije Kosovo ili Hrvatska".

"Možete razgovarati koliko god želite o operaciji kao što je izvela Hrvatska, ali nema uslova za to. Ne možemo da se oslanjamo na brzu i moćnu podršku od strane Zapada. Mi nismo u situaciji kao na Kosovu, ili u situaciji u Hrvatskoj", rekao je bivši ministar spoljnih poslova Ukrajine.

On je takođe napomenuo da ofanziva Ukrajine na LNR i DNR neće podržati zapadni pokrovitelji Kijeva.

"NATO neće spasiti Kijev ako Rusija brani Donbas od napada Oružanih snaga Ukrajine. Ruska Federacija neće dozvoliti povratak DNR-a i LNR-a pod kontrolu Ukrajine, jer podržava pravo Donbasa na poseban status i zaštitu lokalnih stanovnika", zaključio je Griščenko.

Peskov: Rusija nije prisutna u Donbasu  - Rusija je prisutna u Donbasu i Ukrajini samo u vidu svojih simpatija prema stanovnicima regiona i ukrajinskog naroda, nema drugog prisustva, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Rusija nije došla u Donbas, to je svakako lična tačka gledišta“, komentarisao je on reči bivšeg premijera DNR i ruskog političkog analitičara Aleksandra Borodaja, koji je u intervjuu za portal Ukrajina.ru izjavio da je Rusija u DNR „došla ozbiljno i na duže vreme“.

„Znate da je Rusija prisutna u Donbasu i Ukrajini samo u vidu svojih simpatija prema stanovnicima Donbasa i ukrajinskom narodu. Tamo nema nikakvog drugog prisustva“, dodao je Peskov.

Stoltenberg: Nemamo za cilj da izolujemo Rusiju  - NATO želi unapređenje odnosa sa Rusijom kroz politički dijalog i nema za cilj njenu izolaciju, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg tokom posete Univerzitetu u Otavi.

„Nastavljamo da stremimo boljim odnosima s Rusijom, jer je Rusija naš sused i na tom će mestu ostati. Rusija je naš sused, neodvojivi deo (međunarodne zajednice) i nemamo za cilj da je izolujemo“, rekao je Stoltenberg.

„Bilo bi korisno, i nama i njima, ako bismo uspeli da uspostavimo odnose“, dodao je on.

Generalni sekretar NATO-a je izjavio i da će ta organizacija „nastaviti delatnost na kontroli naoružanja, sprečiti novi Hladni rat i novu trku u naoružanju i nastaviti rad na političkom dijalogu sa Rusijom“.

Muradov: Pretnje Kijeva da će pleniti sve brodove koje isplovljavaju iz krimskih luka pogubne za Ukrajinu  - Ukrajinske vlasti pokušavaju da izazovu drugu Karipsku krizu u kompleksnim rusko-ukrajinskim odnosima, rekao je za Sputnjik zamenik premijer Vlade Krima i stalni predstavnik Krima pri administraciji predsednika Rusije Georgij Muradov.

Prema rečima Muradova, pretnje Kijeva da će pleniti sve brodove koje isplovljavaju iz krimskih luka su pogubne za Ukrajinu. 

Ranije je Pogranična služba Ukrajine saopštila da će Kijev reagovati na „kršenje“ reda isplovljavanja brodova iz krimskih luka.

Ta izjava je došla nakon incidenta sa ruskim ribarskim brodom „Nord“ koji su prošle nedelje zadržali ukrajinski graničari.

U njemu se nalazilo devet članova posade, svi sa ruskim pasošima. „Nord“ je zaplenjen i trenutno se nalazi u luci Berdjansk. Mornari su stavljeni pod administrativni protokol i zabranjeno im je da napuštaju brod. 

Njihovi advokati smatraju da ih teraju da se deklarišu kao Ukrajinci. Ruskom konzulu nije dozvoljeno da ih poseti, a zabranjeno je i pružanje medicinske pomoći posadi. Kasnije su kapetana Vladimira Gorbatenka prebacili u Herson, gde se nalazi sedište odeljenja SBU. U Kijevu su saopštili da mu preti pet godina zatvora.

Ostatak posade je i dalje u luci.

Krimska uprava FSB je pokrenula krivični postupak zbog otimanja ruskog broda.

Crnomorska flota je već saopštila da je spremna da patrolira Azovskim i Crnim morem. Vojnici smatraju da Kijev možda formira „pravo državno piratstvo“.
 Ukrajina - iz minuta u minut -
   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.