Izvor: Vostok.rs, 05.Dec.2017, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 04.12.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Karta situacije na frontu za 01.12. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 04
.12.



Stanje na frontu .


 
Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 04.12.


Filaret izjavio da je spreman da se sastane sa patrijarhom Kirilom Poglavar nekanonske Ukrajinske pravoslavne crkve patrijarh Filaret je izjavio da je spreman da se sastane sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom, ali da "ne namerava da se odrekne nezavisnog statusa svoje crkve".

„Zasad nema nikakvih predloga za sastanak, niti ih je bilo. Ja bih, naravno, pristao“, rekao je Filaret, odgovarajući na pitanje novinara o mogućem sastanku sa patrijarhom Kirilom.

„Međutim, od svog stava, autokefalne ukrajinske crkve, ne bih odstupio“, dodao je Filaret.

Kako je ranije saopštio šef odeljenja za saradnju crkve sa javnošću i medijima Sinod Vladimir Lejdoga, Moskovska patrijaršija je spremna na dijalog sa nepriznatom Kijevskom patrijaršijom. Za njen povratak u RPC stvorena je specijalna komisija na čelu sa mitropolitom Ilarionom, a u njoj se nalaze rusko i ukrajinsko sveštenstvo.

Ranije je lider nepriznate Kijevske patrijaršije Filaret (Denisenko) zatražio oproštaj od Arhijerejskog sabora Ruske pravoslavne crkve zbog raskola u Ukrajini. Njegove reči navedene su u tekstu Arhijerejskog sabora: „O obraćanju bivšeg mitropolita kijevskog i cele Ukrajine Filareta“. 

Međutim, sledećeg dana Filaret je objasnio da se Kijevska patrijaršija nikad neće vratiti Moskvi. On sam se nije pokajao što je izabrao put autokefalnosti UPC, a pismo je napisao samo radi priznanja nezavisnosti ukrajinske crkve.

Klinvecič: Vojne vežbe SAD i Ukrajine u Crnom moru su provokacija Vojne vežbe Ratne mornarice Ukrajine i američkog razarača u Crnom moru su provokacija, rekao je za RIA Novosti zamenik predsednika vojnog komiteta Saveta Federacije Franc Klincevič.

Ratna mornarica Ukrajine izvela je vojnu vežbu sa američkim razaračem u Crnom moru, saopštila je pres-služba Ratne mornarice Ukrajine. Kako se navodi, cilj manevara je bilo vežbanje saradnje sa brodovima država-partnera u skladu sa standardima NATO-a, povećanje nivoa kompatibilnosti i jačanje saradnje.

„Mi smo kategorično protiv tih manevara. To je provokacija koju Rusija smatra neprijateljskim korakom SAD“, izjavio je Klincevič.

Prema njegovim rečima, ove vežbe krše „sve moguće i nemoguće sporazume sa SAD“.

„To je provokacija, pošto time SAD uzimaju za partnera apsolutno neodgovorno ukrajinsko rukovodstvo koje je krivo za ratne i etničke čistke na istoku zemlje“, rekao je senator.

Prema rečima Klinceviča, ovakve „igre“ će imati ozbiljne posledice.

Sakašvili namerava da održi miting na Majdanu u Kijevu Bivši predsednik Gruzije i bivši guverner Odeske oblasti izjavio je da 10. decembra namerava da održi miting na Majdanu u Kijevu sa zahtevom da se donese Zakon o opozivu.

„Sledeće nedelje predlažem da svi okupe, ali ne ovde, nego na Majdanu, svi zajedno. Biće nas stotine hiljada, milioni Ukrajinaca“, rekao je Sakašvili učesnicima mitinga.

On namerava da na glavnom trgu zemlje zajedno sa aktivistima traži ispunjenje svih zahteva demonstranata, uključujući i Zakon o opozivu.

„Pitamo, ni ove nedelje niste (poslanici Vrhovne rade) ništa usvojili? Dobro. Mi stojimo ovde, nećemo se pomeriti s mesta, popećemo se (do administracije Porošenka) i više nećemo dozvoliti predsedniku da dođe na svoje radno mesto“, rekao je Sakašvili.

U nedelju je Sakašvili organizovao marš za opoziv predsednika Petra Porošenka, koji se završio mitingom na Evropskom trgu. Prema podacima policije, u akciji je učestvovalo oko 2.500 ljudi.

Predavanje majora Vojske DNR Dejana Berića studentima u Donjecku


Ukrajina - iz minuta u minut -
   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.