Izvor: Vostok.rs, 05.Jul.2016, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 04.07.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 03.07. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 04
.07.




Kijevske snage 425 puta napale teritoriju DNR -  Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 425 puta napale teritoriju DNR. Napadali su Zajcevo, Široku Balku, Staromihajlovku, Trudovski, Lenjinskoe, Kominternovo, Dokučaevsk i Jasinovatu.



Ministarstvo saopštava da su kijevske snage u naselju Vozraždenije nedaleko od okupiranog grada Artjomovska zauzele 10 privatnih kuća i u njima razmestili svoje jedinice. U ovom momentu nije poznato gde se nalaze i kakva je sudbina vlasnika ovih kuća.

Narodna milicija LNR saopštava da su kijevske snage tokom prethodnog dana 19 puta napale teritoriju LNR. Napadale su Lozovoe, Kalinovku i Logvinovo.

Narodna milicija saopštava da su kijevske snage dovukle u područje Stanice Luganske 15 novih sistema «Grad» kao i jedan broj inostranih plaćenika iz Turske.

Basurin pozvao vojnike kijevskih snaga da prelaze na stranu DNR 
-  Vojni vrh Donjecke Republike obratio se pripadnicima kijevskih snaga i drugih „struktura sile” koji nisu saglasni sa politkom Kijeva – da prelaze na stranu DNR.

Drugi čovek u vojnoj hijerarhiji DNR Eduard Basurin povodom apela je poručio „građanima Ukrajine u unformama”: „Prelazite na stranu Donjecke Republike jer je naš cilj – mir u Donbasu!”

Kijevske snage nagomilavaju teško naoružanje Ukrajinska vojska dopremila je više od 30 tenkova i artiljerijskih baterija do linije razgraničenja sa Donbasom, izjavio je zamenik glavnokomandujućeg vojske DNR Eduard Basurin.

„Pojačavanje vojske protivnika primećujemo svakodnevno. Primera radi, u blizini mesta Rota, na 15 kilometara od linije razgraničenja, ukrajinska vojska je razmestila osam samohodnih artiljerijskih baterija ’gvozdika‘“, rekao je on.

Istovremeno, dodao je, u blizini Luganska primećeno je 26 ukrajinskih sistema „grad“, mnoštvo tenkova, artiljerijskih baterija, ali i minobacača i haubica.

Uporedo sa dovlačenjem teškog naoružanja, istakao je on, ukrajinska vojska je dovezla i vojnike i za njihove potrebe u mestu Vozroždenije uzurpirala 10 stambenih objekata.

Basurin je takođe naveo da je ukrajinska vojska za protekla 24 časa ispalila 330 granata, te da je tom prilikom oštetila tri stambena objekta i ranila jednog civila.




Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 04.07.



Čižov: Radi se na pravljenju preseka stanja u odnosima između Rusije i EU - Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov najavio je da će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini posetiti Moskvu, kao i da se datum njene posete trenutno utvrđuje.

On je istakao da se trenutno radi na pravljenju preseka stanja u odnosima između Rusije i EU.

„U Sankt Peterburgu na susretu ruskog predsednika sa predsednikom Evropske komisije bilo je reči o čitavom nizu pitanja koja se tiču odnosa Rusije i EU. Radi se na evaluaciji trenutnih odnosa, iako je Rusija na tom planu u određenom smislu prestigla partnere iz EU, međutim taj posao će biti nastavljen“, rekao je Čižov.

Puškov: Želim da SAD na Dan nezavisnosti i otcepljenja od Engleske razumeju narod Krima - 
Šef komiteta za međunarodne odnose ruske Dume Aleksej Puškov je na Dan nezavisnosti SAD poželeo Amerikancima da razumeju odluku stanovnika Krima da uđu u sastav Ruske Federacije.

„Želim da SAD na Dan nezavisnosti i otcepljenja od Engleske razumeju narod Krima, koji je svoju nezavisnost izborio kroz ujedinjenje sa Rusijom“, napisao je Puškov na svom tviter profilu.

OEBS stavio na razmatranje antirusku rezoluciju o situaciji na Krimu - 
Stalni komitet parlamentarne skupštine OEBS-a prihvatio je da se Nacrt antiruske rezolucije o situaciji na Krimu stavi na dnevni red Sednice skupštine, koja se ovih dana održava u Tbilisiju, saopštio je novinarima šef ruske delegacije u OEBS-u i poslanik Državne dume Rusije Nikolaj Kovaljov.

Sednica parlamentarne skupštine OEBS-a se održava u Tbilisiju od 1. do 5. jula. Prema rečima Kovaljova, u nedelju je stalni komitet PASE razmotrio Nacrt rezolucije „o kršenju ljudskih prava i osnovnih sloboda na Krimu i kršenju prava krimsko-tatarskog stanovništva“, koju je podnela Ukrajina.

„Mi smo izašli, saopštili da je dokument apsolutno neobjektivan, tendenciozan, da ima očigledan antiruski karakter, zbog čega ne može biti popravljen“, rekao je Kovaljov novinarima.

On je naveo da je ruska delegacija odbila da učestvuje u razmatranju amandmana na ovaj dokument, zbog njegove potpune angažovanosti i neobjektivnosti.

„Uglavnom je tu bilo govora o ’mučenjima‘, ali nijedna činjenica nije navedena. To jest, to su bile sve propagandne parole: ’sistematsko kršenje ljudskih prava‘, ’situacija se pogoršava‘, ’treba odmah preduzeti mere i kazniti Rusiju‘. Sa takvom postavkom mi se naravno ne slažemo“, naglasio je on.

Prema rečima Kovaljova, stav ruske strane je podržala i francuska delegacija, izjavivši da su nedavno na Krimu bili predstavnici Saveta Evrope.

„U rezoluciji se napomenulo da se (na Krimu) ne dozvoljava ulazak posmatračima… To nije tačno. Rekli smo im — izvolite, dođite. Dok su u govorima francuski predstavnici bili jedan prema jedan: pre nego što se prihvati ova rezolucija treba otputovati na lice mesta, pogledati, izvući zaključke i nakon toga je usvajati“, saopštio je on.

„Sa ovakvim pristupom se slažemo. Međutim, uzimajući u obzir antirusko raspoloženje u celini, rezolucija je bila stavljena na razmatranje na plenarnoj sednici, koja će se sutra održati“, dodao je Kovaljov.

Porošenko: Na NATO samitu i o susretu Normandijske četvorke - 
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da očekuje da će se na marginama samita NATO-a u Varšavi razgovarati i o pripremama za susret lidera Normandijske četvorke.

„Mi ćemo koordinisati naše korake u okviru susreta Ukrajina—NATO, koji je planiran za 8. jul, i dogovorićemo naredne korake u okviru Normandijske četvorke. Ne radi se čisto o susretu, već o konkretnim pripremljenim dokumentima“, rekao je Porošenko.

On je takođe najavio da će predstavnici Kijeva, predvođeni ministrom inostranih poslova Pavelom Klimkinom, otputovati u Evropu kako bi sproveli pripreme pred moguću novu rundu pregovora u okviru Normandijske četvorke.

O eventualnim rokovima održavanja nove runde pregovora u okviru Normandijske četvorke reči nije bilo.


Ukrajina: Trenutno zatišje samo privremeno - 
Savetnik ukrajinskog predsednika Vladimir Gorbulin izjavio je da postoji mogućnost velikih sukoba u Donbasu tokom sledeće godine.

On je ocenio da je trenutno zatišje samo privremeno, i da u sebi nosi veliku opasnost.

„Realnost je da je trenutna situacija u Donbasu samo jedna faza u dugoročnom sukobu koja najavljuje zaoštravanje situacije“, istakao je on.

Stoltenberg: NATO se suočava sa opasnostima od strane Rusije - 
NATO ne želi konfrontaciju sa Rusijom, a Hladni rat je deo naše istorije i to tako treba i da ostane, izjavio je generalni sekretar te vojne alijanse Jens Stoltenberg.

On je to izjavio uoči samita Severnoatlantske alijanse koji će biti održan u Varšavi.

Istovremeno je upozorio na navodnu rastuću pretnju koju predstavlja Rusija.

„Suočavamo se sa nepredviđenim opasnostima i komplikacijama sa ruske strane i zbog želje te zemlje da nasilnim putem menja granice“, rekao je Stoltenberg.

Podsećanja radi, samit NATO-a biće održan u Varšavi 8. i 9. jula, a očekuje se da će glavna tema skupa biti razmeštanje dodatnih snaga na istočnim granicama Alijanse.

Iz Moskve, međutim, u više navrata se moglo čuti da Rusija ne namerava da se suprotstavlja Zapadu, ali da je spremna da odgovori na bilo koje pojačano vojno prisustvo u blizini njenih granica.
Ukrajina - iz minuta u minut -
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Kijevske snage 345 puta napale teritoriju DNR

Izvor: Vostok.rs, 05.Jul.2016

Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 345 puta napale teritoriju DNR. Napadali su Zajcevo u okolini Gorlovke, Petrovski i Trudovski rejon Donjecka. kao i Spartak i Staromihajlovku, Dokučaevsk, Jasinovatu kao i Sahanku i Kominternovo na jugu DNR.. . Tokom...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.