Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 02.03.

Izvor: Vostok.rs, 03.Mar.2015, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 02.03.

03.03.2015. -

  

Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Karta dogovorenog razgraničenja i povlačenja artiljerije - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 02.03.

Basurin: Kijevske snage grupišu artiljeriju - Kijevske snage grupišu artiljeriju duž linije fronta, saopštio je zamenik ministra odbrane DNR, Eduard Basurin.

Ukrajina - iz minuta u minut -
„Obaveštajna služba DNR je saopštila da je uočila premeštanje kijevskih snaga na oko 20 do 30 kilometara uz liniju razdvajanja“, saopštio je Basurin.

Takođe je demantovao optužbe da je Narodna vojska vratila naoružanje na prvobitne pozicije.




 

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 02.03.


Porošenko potpisao ukaz o mirovnim trupama  - Petar Porošenko je potpisao je ukaz kojim je otvoren put za formalni zahtev za razmeštanje međunarodnih mirovnih trupa.

Iz njegove kancelarije je saopšteno da će molba biti poslata UN-u i EU, ali se ne navode detalji.

On je danas predstavio parlamentu i zakon za povećanje broja vojnika u vojsci na 250.000.

SAD šalje 300 vojnika u Ukrajinu  - SAD planira da pošalje u Ukrajinu najmanje 300 vojnika u okviru saradnje sa ukrajinskom armijom, kaže se u dokumentu objavljenom na sajtu američkih državnih nabavki SAD.

Američki vojni personal će se nalaziti u „Međunarodnom centru za podršku miru i bezbednosti, na Javorovskom poligonu u Lavovskoj oblasti u okviru združene vojne misije. Prema dokumentu, ona je planirana za period od 5. marta do 31. oktobra 2015. godine — ukupno 8 meseci“.

Sakašvili: Američko oružje uskoro stiže u Ukrajinu  - Odluka SAD o isporuci oružja Ukrajini je gotova na 99 odsto, izjavio je u programu ukrajinskog „5 kanala“ spoljni savetnik Petra Porošenka i bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili.

„Glavna stvar koju mi tražimo od SAD je da Ukrajina dobija defanzivno oružje. Praktično, sve je na našoj strani, javno mnjenje je na našoj strani“, izjavio je Sakašvili.

Prema njegovim rečima, sledeće nedelje će u Senatu i Kongresu SAD javno biti zatraženo da se Ukrajini preda oružje.

„Veoma je važno da se to javno čuje u Kongresu i Senatu“, naveo je Sakašvili.

U Evropi još ima američkog nuklearnog oružja koje može da dobaci do Rusije  - U Evropi još ima američkog oružja koje može da dostigne ruske teritorije, a Rusija je smanjila svoj arsenal za tri četvrtine, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Jednostrane akcije SAD i njihovih saveznika u sferi protivraketne odbrane destruktivno su uticale na stratešku stabilnost, podrivajući perspektive kretanja ka „nuklearnoj nuli", kazao je Lavrov.

„Na strateški paritet danas utiče ceo niz faktora. Među njima su jednostrane akcije SAD i njenih saveznika u sferi PRO koji su već imali destruktivni uticaj na stratešku stabilnost, u suštini, podrivajući kretanja ka 'nuklearnoj nuli‘ — ka cilju koji, kako ja shvatam, dele prisutni u ovoj hali“, izjavio je ruski ministar, govoreći u ponedeljak u Ženevi na Konferenciji o razoružanju. Čitajte više

EU nije uvela sankcije Rusiji, zbog pozicije Atine  - Sankcije, prema mišljenju grčke strane, nisu efikasan instrument, izjavio je za Sputnjik šef grčke diplomatije Nikos Kocias. Prema njegovim rečima, Atina će nastaviti da izbegava sektorske sankcije. Čitajte više

Keri zapretio Rusiji novim sankcijama  - SAD su zapretile Rusiji uvođenjem novih sankcija koje će uticati na rusku ekonomiju u slučaju da Sporazum iz Minska ne bude poštovan, izjavio je u ponedeljak na pres-konferenciji američki državni sekretar Džon Keri.

"Ponovio sam da ruski lideri i separatisti treba hitno da implementira Minskom sporazumu, da ga primenjuju svuda, uključujući Debaljcevo, rejon oko Marijupolja i druga strateška mesta. Ja sam, takođe, naglasio i da, ako do toga ne dođe… Neminovne su posledice koje će uticati na rusku ekonomiju koja svakako ima problema", kazao je on. Čitajte dalje

Rusija, Ukrajina i EK danas u Briselu o isporukama gasa Donbasu  - Uslovi za isporuku gasa u Donbas i ispunjavanje „zimskog paketa“ snabdevanja gasom Ukrajine biće teme razgovora na trostranom sastanku u rezidenciji Evropske komisije u Briselu.

Na sastanku će učestvovati ministar energetike Rusije Aleksandar Novak, ministar rudarstva Ukrajine Vladimir Demčišin, predsednik „Gasproma“ Aleksej Miler, šef „Naftogasa“ Andrej Koboljev i zamenik predsednika EK za pitanja Energetske unije Maroš Šefčovič.

Ovo je prvi sastanak u ovom formatu od 31. oktobra 2014. godine. Tada su strane usaglasile „zimski paket“ isporuke gasa u Ukrajinu uz plaćanje avansnim putem do 31. marta 2015. godine.

Uslovi za uvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju  - Moskva bi mogla da dozvoli uvoz poljoprivrednih sirovina, ako zapadne kompanije investiraju u izgradnju objekata za njihovu obradu u Rusiji, prokomentarisao je pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov zahtev Grčke da se vrati na rusko tržište.

Grčka Vlada je ranije od Rusije zatražila da ukine embargo na isporuku određenih vrsta poljoprivrednih proizvoda koji je uveden na leto 2014. godine kao odgovor na sankcije EU – radi se o pomorandžama, jagodama i breskvama.

„Postoje vrlo jasna pravila Svetske trgovinske organizacije, i Rusija, kao njen član, ne može da se bavi selektivnim akcijama: nemoguće je uvoditi sankcije protiv zemalja EU i selektivno oslobađati od sankcija jednu od njih. U ovom slučaju mogla bi se napraviti šema, ne direktnih isporuka, već isporuke sirovina uz investicije u izgradnju preduzeća za preradu hrane na ruskoj teritoriji“, kazao je Peskov za list „Izvestija“.

Video vesti za 02.03.

Narodna vojska odvozi zaplenjenu tehniku

Izveštaj iz Debaljceva

Trofejna tehnika u Debaljcevu



Narodna vojska na prvoj linijii fronta

Pregled bojevih dejstava za 01.03.



  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 02.03.[2015-03-03 15:01:29]

  Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Karta dogovorenog razgraničenja...

Ko hoće da otme institut u Igalu[2015-03-02 20:15:34]

Prvi čovek građanske liste „Izbor” u Herceg Novom Dušan Radović kaže da iza svega stojisakriven „neki naš tajkun”

SAD šalje 300 vojnika u Ukrajinu[2015-03-02 19:34:30]

SAD planira da pošalje u Ukrajinu najmanje 300 vojnika u okviru saradnje sa ukrajinskom armijom, kaže...

Čepurin: Srbija treba da sagleda svoje interese i da ih definiše[2015-03-02 17:56:05]

Putin prebacio "vruć krompir"

Srpsko-ruski humanitarni centar spas za region[2015-03-02 17:37:06]

Srpsko-ruski humanitarni centar, smešten kod aerodroma "Konstantin Veliki", opravdao svoje postojanje. Aktivno učestvovali u velikim operacijama pružanja pomoći u Srbiji, Republici Srpskoj, Fefderaciji BiH, Grčkoj, Sloveniji...

U Evropi još ima američkog nuklearnog oružja koje može da dobaci do Rusije[2015-03-02 17:31:01]

U Evropi još ima američkog oružja koje može da dostigne ruske teritorije, a Rusija je smanjila...

Sakašvili: Američko oružje uskoro stiže u Ukrajinu[2015-03-02 17:20:27]

Odluka SAD o isporuci oružja Ukrajini je gotova na 99 odsto, izjavio je u programu ukrajinskog...

EU nije uvela sankcije Rusiji, zbog pozicije Atine[2015-03-02 17:15:45]

Sankcije, prema mišljenju grčke strane, nisu efikasan instrument, izjavio je za Sputnjik šef grčke diplomatije Nikos...

Keri zapretio Rusiji novim sankcijama[2015-03-02 17:12:12]

SAD su zapretile Rusiji uvođenjem novih sankcija koje će uticati na rusku ekonomiju u slučaju da...

Uslovi za uvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju[2015-03-02 17:05:27]

Moskva bi mogla da dozvoli uvoz poljoprivrednih sirovina, ako zapadne kompanije investiraju u izgradnju objekata za...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.