Izvor: Vostok.rs, 02.Maj.2016, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 01.05.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 28.04. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 01
.05.



MO DNR: Kijevske snage napale 213 puta teritoriju DNR Tokom noći kijevske snage nisu mirovale. Napadi su vršeni na svim pravcima. Eksplozije su se čule na području Dokučaevska, donjeckog aerodroma, Volvo Centra a takođe i u okolini Gorlovke u Zajcevu i Širokoj Balki.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 213 puta napale teritoriju DNR. Najintenzivnije su napadali Dokučaevsk, Jasinovatu, Petrivski i Trudovski rejon Donjecka, Zajcevo, Kominternovo, Spartak, Sahanku i rudnik Gagarina. Situacija u zemlji ostaje napeta.

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo za vanredne situacije DNR upozoravaju stanovništvo da je povećana opasnost od diverzantskih i terorističkih grupa. Ministarstva upozoravaju građane da postoji opasnost od postavljanja eksplozivnih sredstava po drumovima i pešačkim stazama, a takođe na putevima koji idu ka grobljima. Građanima se savetuje da se kreću poznatim maršutama i da ako primete bilo kakav sumnjiv predmet odmah kontaktiraju ministarstva.

MO DNR o situaciji na frontu




Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 01.05.



Organizator blokade Krima poziva na stvaranje krimsko-tatarske vojske  Jedan od inicijatora prehrambene i energetske blokade Krima Lenur Isljamov izjavio je da nakon zabrane delatnosti Medžlisa u Rusiji treba da se stvori krimsko-tatarska vojska u sastavu Oružanih snaga Ukrajine, navodi list „Krыm. Realii“.

Prema rečima poslanika Parlamenta Ukrajine Lenura Isljamova, krimski Tatari „imaju političku snagu, imaju poslanike u Vrhovnoj radi, ali nemaju sopstvenu vojsku“.

„Treba da radimo da imamo vojsku u sastavu Ukrajine — bataljon ’Nomana Čelebidžihana‘. Želimo da imamo novu nacionalnu politiku“, izjavio je on.

Prošlog ponedeljka lider udruženja „Medžlis krimsko-tatarskog naroda“ i poslanik Vrhovne rade Refat Čubarov izjavio je da se ne može isključiti vojni način povratka Krima u sastav Ukrajine.

Istog dana Vrhovni sud Krima je proglasio udruženje „Medžlis krimsko-tatarskog naroda“ ekstremističkom organizacijom i zabranio njegovu delatnost u Rusiji. 

U septembru prošle godine predstavnici Medžlisa, ukrajinski političari Refat Čubarov, Mustafa Džemiljev i Lenur Isljamov, objavili su blokadu uvoza hrane na poluostrvo. Uz pomoć radikalnog „Desnog sektora“ oni su blokirali teretni saobraćaj sa teritorije Ukrajine na Krim.

Krajem novembra Čubarov, Džemiljev, kao i ekstremisti „Desnog sektora“ i pripadnici bataljona „Azov“ u potpunosti su prekinuli napajanje strujom Krima, stvorivši energetsku blokadu poluostrva.

Evropska poslanica: EU neće uvesti dodatne sankcije Rusiji  
Evropska unija neće uvesti dodatne sankcije protiv Rusije zbog mnogih zemalja-članica koje se tome protive, smatra poslanica Evropskog parlamenta i članica Komiteta za pitanja parlamentarne saradnje između Ukrajine i EU Rebeka Harms.

„Neće biti novih sankcija“, izjavila je poslanica Evropskog parlamenta Rebeka Harms, odgovarajući na pitanje ukrajinskog lista „Liga“ da li vlasti EU nameravaju da preduzmu nove antiruske mere.

Prema mišljenju Harmsove, evropske zemlje neće usvojiti „spisak Savčenko“ koji je za sada usvojila samo Litvanija. Njoj bi se mogle pridružiti i ostale baltičke zemlje, ali se druge članice EU neće pridružiti toj inicijativi, smatra evropska političarka.

„Otvoreno govoreći, ako mi u EU uspemo da sačuvamo sankcije koje su na snazi imaćemo instrumente pritiska na Rusiju, što je dobro. Mnoge države u EU žele da se vrate normalnim odnosima sa Rusijom — Francuska, socijaldemokrate u Vladi Nemačke. Oni više vole normalne odnose sa Rusijom… Iz toga proizilazi da je nerealno očekivati da će biti uvedene nove sankcije protiv Rusije“, rekla je evropska poslanica.

Sama Rebeka Harms se zalaže za primenu „spiska Magnitskog“ protiv Rusije i smatra da Mosvka ne ispunjava svoje obaveze iz Minskog sporazuma.

Kongresu podnet zakon o pooštravanju sankcija protiv Rusije  
U Donjem domu Kongresa SAD predložen je zakon o podršci Ukrajini. Dokument koji je nazvan „Zakon o stabilnosti i demokratiji za Ukrajinu“ podneli su demokrata Eliot Engel i republikanac Adam Kisindžer.

U zakonu se govori o „nepriznavanju aneksije Krima“, o pooštravanju sankcija protiv Rusije, kao i o merama za podršku privatnih investicija u Ukrajini. Osim toga, deo dokumenta je posvećen strategiji borbe protiv ruske propagande koja je usmerena na stanovnike zemalja koji govore ruskim jezikom, a koje se graniče sa Rusijom.

Između ostalog, autori zakona predlažu da se Kongresu podnesu dokazi o radu ruskih banaka na Krimu.

U dokumentu se govori i o proširenju slučajeva primene „Zakona Magnitskog“. Kao prvo, umesto formulacije „grubo kršenje“ ljudskih prava, predlaže se da se uvede formulacija „ozbiljno kršenje“.

Pod dva, „Zakon Magnitskog“ treba da važi ne samo za Rusiju, već i za „svaku teritoriju koja je okupirana ili se kontroliše sredstvima Vlade Rusije“.

„Zakon Magnitskog“ bi mogao da bude proširen na Krim, Abhaziju, Južnu Osetiju i Pridnjestrovlje.

„U politiku SAD ulazi podrška Vladi Ukrajine u procesu obnove suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i ograničavanje ruske agresije protiv Ukrajine“, navodi se u zakonu.

Kongres SAD predložio ukidanje sankcija Rusiji u zamenu za Krim  
Članovi Predstavničkog doma SAD demokrata Eliot Engel i republikanac Adam Kizinger predložili su da se razmotri Akt o stabilnosti i demokratiji Ukrajine u kojem se daje punomoć američkom predsedniku da ukine sankcije protiv Rusije u slučaju da Kijev uspostavi suverenitet nad Krimom.

Prema dokumentu, ukidanje sankcija bilo bi moguće i u slučaju da status poluostrva prizna demokratski izabrana ukrajinska vlast.

Istovremeno, predlaže se da se ne prihvate bilo kakve forme priznavanja Krima kao dela Rusije, kao i da se zabrani izdavanje bilo kakvih geografskih mapa ili dokumenata u kojima se navodi da je Krim deo Rusije.

„Ponovo smo svedoci da ruski predsednik Vladimir Putin krši svetski poredak kada je reč o Ukrajini. SAD mora da pokaže da neće trpeti rusku agresiju“, rekao je Kizinger.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršani su zbog situacije u Ukrajini. Amerika optužuje Rusiju da je anektirala Krim, kao i da je izvršila vojnu agresiju na istoku Ukrajine, dok Moskva tvrdi da je Krim u sastav Rusije ušao nakon zakonskog referenduma, kao i da nije odgovorna za situaciju u Donbasu i da ne snabdeva ustanike naoružanjem.

Lugansk garantuje neograničeni prekid vatre  
Luganska Narodna Republika dala je punu garanciju za potpuni prekid vatre sa svoje strane bez vremenskog ograničenja, izjavio je šef te republike Igor Plotnicki.

Kao rezultat sastanka kontakt grupe u petak postignuta je saglasnost da se u Donbasu u potpunosti prekinu bilo kakva vojna dejstva za vreme trajanja uskršnjih praznika.

„Kako bih podržao saopštenje kontakt grupe naredio sam svim odredima naše milicije da ne uzvraćaju vatru uprkos provokacijama od strane Ukrajine“, navodi se u saopštenju Plotnickog.

On je takođe istakao da će to naređenje važiti neograničeno.

„Mi garantujemo potpuni prekid vatre sa naše strane na neograničeni vremenski period. Apsolutno smo sigurni i nadamo se da nas Kijev neće primorati da ponovo upotrebimo oružje kako bismo zaštitili svoju zemlju“, zaključio je on.

Ukrajina - iz minuta u minut -
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 01.05.

Izvor: Vostok.rs, 02.Maj.2016

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod. . . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.