Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 01.02.

Izvor: Vostok.rs, 02.Feb.2015, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 01.02.

02.02.2015. -

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 01.02.

 

Ministarstvo odbrane DNR: Tokom granatiranja poginulo tri i ranjeno 14 osoba  - Kijevske snage su nastavile sa granatiranjem tereritorije Donjecke Narodne Republike, saopštavaju u Ministarstvu odbrane DNR. Tokom granatiranja Donjecka poginulo je tri, a ranjeno 14 civila.

Stanje na frontu  - U strahu od potpunog uništenja, kijevske snage pokušavaju da izvedu kontraudar iz Debaljceva i da povrate Ugljegorsk.

Kijevski napad na Ugljegorsk predvodi komandir bataljona „Donbas“ Semjon Semenčenko koji je javio Kijevu da je probio odbranu „separatista“ na nekoliko mesta i da se „teške borbe“ vode na prilazima tom gradu i na njegovj periferiji.

Samo dva sata kasnije, poznati ukrajinski dobrovoljac Aleksej Močanov javio je sa „lica mesta“ da je „Donbas“ upao u zasedu na putu Debaljcevo-Ugljegorsk i da od kontranapada nema ništa.   

Kijevske snge su - da bi „razvukli snage protivnika“ - ponovo počeli da tuku Stahanov i Pervomajsk čija je jedina „krivica“ što je u blizini Debaljceva i grada Popasnaja za koji još traju borbe.

Vojni vrh Donjecke Republike tvrdi da kijevske snage „nigde nisu prošle“, da je Narodna vojska u kontraudaru  uspela da uđe u susedni manji grad Nikišino i da tako na još jednoj „tački“ kijevskim snagama „zađu iza leđa“.

Žestoke borbe vode se i za Černuhino. Prema iskazima svedoka, „obe strane pucaju svim što imaju na raspolaganju“.

Kijevske snage priznaju da su u ovoj borbi već imali pet poginulih i 11 ranjenih. Priznali su i da je deo njihove 128-me brigade napustio položaj kod Černuhina.

Odredi Narodne vojske kako je saopštio Eduard Basurin napredovali su i u borbama (traju već danima) za grad Avdejevku i naselja Marjinka i Peski.

„Kako sada stvari stoje na frontovima, sve će se završiti potpunim vojnim porazom Kijeva“ - ocenio je komandant kijevskog puka „Ajdar“ Andrej Bileckij.

Čak je podvukao: „Sve ide ka vojnom uništenju naše zemlje. I ka potpisivanju nekih kapitulantskih uslova. U ovom ili onom vidu. A da se to ne bi dogodilo - moramo žešće ratovati. Moramo stvoriti kompletan sistem fortifikacija, obaviti punu mobilizaciju i prebaciti na front rezervne jedinice i tehniku“.

Narodna vojska saopštila o 30 slučajeva granatiranja Donbasa  - Narodna vojska je saopštila da su za poslednja 24 časa kijevske snage bezbednosti 30 puta granatirale teritoriju Donbasa; poginule su dve osobe, dok je petoro ranjeno.

Osim toga, na sajtu Donjecke gradske administracije kaže se da se u gradu periodično čuju zvuci teškog naoružanja. Uništena su dva civilna objekta i skladište sa kućnom hemijom, van stroja je 36 kotlarnica. Kijevske snage nastavljaju sa gađanjem stambenih kvartova.

Video vesti za 01.02.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi



 

Granatiranje Gorlovke

Dejstvo VBR "Grad" Narodne vojske

Žestoke borbe za Uglegorsk

Izveštaj iz Donjecka

Izveštaj iz Gorlovke

Izveštaj sa ratišta

Samohodne haubice Narodne vojske

Narodna vojska ide na vatrene pozicije kod Peskija

Izveštaj iz Debaljceva

Zapaljeni voz kod Debaljceva

Narodna vojska pod artiljerijom kijevskih snaga

Pregled bojevih dejstava za 31.01.

Pregled vesti za 31.01.

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 01.02.

OEBS: Kontakt grupa predstavila plan realizacije Minskog protokola - Trostrana kontakt grupa za rešavanje krize u Ukrajini predstavila je na subotnjim pregovorima u Minsku detaljan plan za realizaciju Minskog protokola i memoranduma i, bez obzira na to što juče nije došlo do konkretnog dogovora, otvorena je za nastavak konsultacija u bilo koje vreme, kaže se u saopštenju OEBS objavljenom na sajtu organizacije danas.

U subotu je održan u Minsku još jedan u nizu sastanak kontakt grupe za rešavanje krize u Ukrajini.

Slucki: Neuspeh pregovora govori o nespremnosti Kijeva da obustavi vatru - Nedostatak rezultata na još jednim pregovorima o Ukrajini ne označava da je sadašnji format dijaloga zastareo, već da Kijev nije spreman da obustavi vatru, smatra šefa Komiteta Državne Dume RF za poslove ZND i evroazijske integracije Leonid Slucki.

U Minsku je održan sastanak kontakt grupe za Ukrajinu, na kojem su prisustvovali: bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma, opunomoćeni predstavnici samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike Denis Pušilin i Vladislav Dejnego, kao i specijalni predstavnik OEBS Hajdi Taljavini i ambasador RF u Kijevu Mihail Zurabov. Učesnici pregovora nisu potpisali konačni dokument.

Kijev i DNR optužuju jedni druge za postavljanje ultimatuma - Predstavnici Kijeva i Donjecke Narodne Republike međusobno se optužuju za postavljanje ultimatuma tokom održanih u subotu minskih pregovora za rešavanje krize u Donbasu.

"Mi smo spremni da izradimo minski dokument, ako to budu pregovori, a ne postavljanje nekih ultimatuma", izjavio je danas opunomoćeni predstavnik DNR Denis Pušilin.

Zamenik šefa administracije predsednika Ukrajine Valerij Čalij, komentarišući održani sastanak u Minsku, takođe je saopštio na svojoj Facebook-stranici da su LNR i DNR postavljali "ultimativne uslove". S tim u vezi, on je naveo da se mirovni proces nalazi "u opasnosti".

Predsednik Evropskog parlamenta zabrinut željom Grčke da sarađuje sa Rusijom - Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izrazio je zabrinutost povodom želje nove grčke vlade na čelu sa Aleksisom Ciprasom da sarađuje sa Rusijom.

"Najmanji opšti imenitelj ove koalicije (radikalne levice SIRIZA i partije "Nezavisni Grci") je odbacivanje "trojke" kreditora i dostignuća evropske integracije. Mene isto tako brine i želja za saradnjom (Grčke) sa Rusijom", citiraju RIA Novosti izjavu Martina Šulca.

"Rekao sam Ciprasu: vi tražite solidarnost od evropskih partnera, ali vaš prvi korak je bio kršenje solidarnosti u spoljnoj politici. Ništa dobro iz toga neće izaći. On je to shvatio", pojasnio je Šulc, komentarišući stav Grčke po pitanju sankcija protiv Rusije.

Generalni sekretar NATO: alijansa ne želi konfrontaciju sa Rusijom - Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jans Stoltenberg je izjavio da NATO ne želi konfrontaciju sa Rusijom i da se ne nalazi "u stanju rata" sa njom.

Govoreći o odnosima među alijansom i Moskvom, generalni sekretar NATO odrično je odgovorio na pitanje novinara lista Le Figaro da li se Zapad nalazi "u stanju rata sa Rusijom". Ipak, Stoltenberg je dodao da se "saradnja mora oslanjati na poverenje, uvažavanje međunarodnih obaveza i granica".

Istovremeno je Stoltenberg priznao da NATO nije zabeležio prisustvo regularne ruske vojske na jugo-istoku Ukrajine.

Čižov: Konflikt u Ukrajini može biti rešen u toku jednog meseca - Rešenje konflikta na istoku Ukrajine može se naći za svega jedan mesec, ako postoji politička dobra volja kijevskih vlasti, smatra stalni predstavnik RF pri EU Vladimir Čižov.

U međuvremenu, ukrajinske vlasti vode pregovre sa međunarodnim donatorima o 15 milijardi dolara za stabilizaciju nacionalne valute i balansiranja državnog budžeta.

Puškov nazvao Zapad "slepim" - Predsednik Komiteta Državne Dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov izašao je sa oštrom kritikom reakcije Zapada na protekle događaje na istoku Ukrajine - prema mišljenju poslanika, evropski političari zatvaraju oči pred žrtvama granatiranja Donjecka, gde je poslednjih dana posebno napeta situacija.

Protekla noć u Donjecku je bila napeta. U svim rejonima grada čule su se jake detonacije. Nekoliko civilnih objekata je uništeno. U subotu ujutru ponovo je gađano selo Gorlovka u Donjeckoj oblasti. Jedna granata je pogodila Bogojavljenski hram. Juče je tokom granatiranja Gorlovke poginulo 8 civila, dok je 19 ranjeno. 

Čižov: EU će priznati da je Krim ruska teritorija - EU će pre ili kasnije priznati da je Krim deo RF, smatra stalni predstavnik RF pri EU Vladimir Čižov.

Odgovarajući na pitanje da li može Moskva da promeni svoj odnos prema Krimu u slučaju da dođe do jačanja pritiska sankcija, diplomata je izjavio da „toga neće biti“, primetivši da su svi događaji na Krimu, bili u skladu sa međunarodnim pravom, u tom smislu i pravo na samoopredljenje, koje je predviđeno Helsinškim završnim aktom OEBS i Ustavom UN.

Krim i Sevastopolj su postali ruski regioni posle referenduma u martu 2014.godine, kada je više od 90% stanovništva glasalo za pripajanje RF.

Pajet: Kijev treba da izvrši reforme, a "ne da menja zavese na prozorima" - Ukrajina treba da izvrši kardinalne reforme, a "ne da menja zavese na prozorima", smatra ambasador SAD u Ukrajini Džefri Pajet.


Prema njegovim rečima, ako Ukrajina ne požuri sa reformama, zemlja će teško moći da računa na podršku SAD i EU.

Pajet je izjavio da Ukrajina ne može da se poziva na "velike zasluge". "Treba mnogo toga reformisati. Ovde ima zadataka i za predsednika i za predsednika Vrhovne rade", kazao je ambasador.

Putin, Merkel i Oland razgovarali o situaciji u Donbasu - Predsednik RF Vladimir Putin, kancelarka Nemačke, Angela Merkel i predsednik Francuske Fransoa Oland, tokom telefonskog razgovora, izrazili su nadu da će se u centru pregovora o rešavanju krize na istoku Ukrajine naći pitanja hitnog prekida vatre i povlačenja teškog naoružanja, saopštila je pres-služba Kremlja.

OEBS bio u pratnji kolone sa humanitarnom pomoći za Donbas - Konvoj MVS RF sa humanitarnom pomoći za Donbas, od granice do mesta istovara, po prvi put su pratili posmatrači OEBS, saopštio je Noginski spasilački centar MVS RF. Više od 170 vozila 12 humanitarnog konvoja MVS RF je uspešno dostavilo u Donjek i Lugansk više od 1500 tona humanitarne pomoći. Službenici misije OEBS su, takođe, pratili i istovar kamiona u Donjecku. Konvoj MVS već je na putu za Rostovsku oblast RF.

Ukrajina - iz minuta u minut -

"Kiberberkut" blokirao sajt premijera Ukrajine Arsenija Jacenjuka - Ukrajinski hakeri iz organizacije "Kiberberkut" izjavili su da su blokirali sajt premijera Arsenija Jacenjuka. Oni su pojasnili da je to učinjeno kako bi se zaustavio "teror naroda Ukrajine".

"Danas mi, Kiberberkut" ponovno se obraćamo Arseniju Jacenjuku sa zahtevom da prekine teror naroda Ukrajine. Po nalogu svojih prekookeanskih gazda, Jacenjuk je nekada prosperitetnu zeljmu pretvorio u rasadnik neonacizma, banditizma i korupcije", navode RIA Novosti saopštenje "Kiberberkuta".

Rezultati pregovora kontakt grupe u Minsku - Pregovori kontakt grupe za Ukrajinu završeni su u subotu uveče u Minsku. Učesnici nisu potpisali konačni dokument i o njemu će se diskusija nastaviti.

U pregovorima kontakt grupe u Minsku učestvovali su: bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma, opunomoćeni predstavnici samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike Denis Pušilin i Vladislav Dejnego, kao i specijalni predstavnik OEBS Hajdi Taljavini i ambasador RF u Kijevu Mihail Zurabov.

Kremlj je već saopštio da je potrebno vreme kako bi se ocenili rezultati pregovora.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 01.02.[2015-02-02 09:38:07]

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Ispod se nalazi...

Sretenje[2015-02-01 14:45:16]

Nastavljamo priču o običajima u vezi sa zimskim praznicima u Rusiji. Oni se najpre odnose na...

OEBS: Kontakt grupa predstavila plan realizacije Minskog protokola[2015-02-01 14:43:19]

Trostrana kontakt grupa za rešavanje krize u Ukrajini predstavila je na subotnjim pregovorima u Minsku detaljan...

"Providni" građani Evrope[2015-02-01 14:41:06]

"Koliko providan treba da bude putnik aviona?" – ovo ironično pitanje je ovih dana postavio austrijski...

Šta znači "pooštravanje" zahteva prilikom izdavanja ruskih viza?[2015-02-01 14:39:11]

Prošle nedelje su mnogi ruski mediji saopštili da "ruska kapija za strance sad postaje sve uža"....

Najdublje jezero na Zemlji postaje sve pliće[2015-02-01 14:31:03]

Nivo pao za 40 centimetara

Krim za Fince[2015-02-01 14:29:49]

U Jalti na Krimu održan je dvodnevni biznis-forum na kojem su rezimirani rezultati turističke 2014. godine...

"General-juriš" Vasilij Čujkov[2015-02-01 14:25:51]

Istaknuti vojni zapovednik, maršal Sovjetskog Saveza, dvostruki heroj Sovjetskog Saveza – Vasilij Čujkov zajedno sa 8....

Češki biznis – u klinču sa sankcijama EU[2015-02-01 14:21:55]

Upravo u vreme dok su ministri spoljnopolitičkih nadleštava EU u Briselu razmatrali nove sankcije prema Rusiji,...

Da li će juan pasti u korpu MMF?[2015-02-01 14:14:25]

Kineski juan, koji ne krije svoje namere da uđe u klub svetskih rezervnih valuta, na korak...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.