Ukrajina i Mađarska međusobno proteruju konzule

Izvor: Vostok.rs, 04.Okt.2018, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Mađarska međusobno proteruju konzule

Mađarski konzul u ukrajinskom gradu Beregovu, u Zakarpatskoj oblasti, proglašen je za personu non grata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.


„Ambasadoru Mađarske u Ukrajini je uručena nota sa informacijom da mađarski konzul u gradu Beregovu mora da napusti teritoriju Ukrajine u naredna 72 sata“, navodi se u saopštenju.

„Nadamo se da će se mađarska strana u budućnosti uzdržati od bilo kakvih neprijateljskih koraka prema Ukrajini, a njeni zvaničnici od kršenja ukrajinskih zakona“, navodi se u saopštenju MIP-a.


Dodaje se da zvanični Kijev građane Ukrajine mađarskog porekla smatra „objedinjavajućim faktorom između dve države“. Mađarska se poziva da se i ona drži te politike.

Nakon poteza Ukrajine, Mađarska je saopštila da proteruje ukrajnskog konzula.

Šef mađarske diplomatije Mađarske Peter Sijarto je saopštio da je proterivanje ukrajinskog konzula iz Budimpešte odgovor na proterivanje mađarskog konzula iz Zakapartja.


Sijarto je na pres-konferenciji podsetio da Mađarska može da blokira ulazak Ukrajine u EU i NATO.


Ranije su ukrajinske vlasti izrazile nezadovoljstvo zbog toga što Konzulat Mađarske izdaje mađarske pasoše ukrajinskim građanima.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut



Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.