Ukrajina će pobediti i preživeti ili – nestati

Izvor: B92, 14.Jan.2024, 22:20

"Ukrajina će pobediti i preživeti ili – nestati"

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak rekao je danas da su pred njegovom zemljom dve opcije - da pobedi u ratu s Rusijom ili da nestane.

On je ovo saopštio na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

"Rusi ne žele mir. Oni žele dominaciju. Dakle, izbor je jednostavan: ili ćemo izgubiti i nestati – ili pobediti i živeti dalje. Ali mi se borimo", naglasio je Jermak.

On je takođe podsetio da su za dve godine rata ukrajinske snage oslobodile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više od 50 odsto teritorije koju je okupirala Rusija i, sa malim sopstvenim pomorskim kapacitetima, uništile petinu potencijala ruske crnomorske flote, prenosi Ukrinform.

"Ako se međunarodno pravo i teritorijalni integritet Ukrajine ne povrate, bilo koji agresor bilo gde u svetu sutra će moći da zauzme deo bilo koje zemlje i tamo održi lažne izbore.

Mir koji Ukrajina traži mora da garantuje njen opstanak, integritet, suverenitet i razvoj i mora da spreči ponavljanje agresije. Zajedno smo stvorili sveobuhvatan okvir za postizanje takvog mira.

Njegovi elementi su usko povezani, i to je jedini put napred", dodao je Jermak. Šef kabineta Volodimira Zelenskog istakao je da će se na samitu u Davosu raditi na još pet tačaka, koje uključuju povlačenje ruskih trupa, obnavljanje pravde, ekološku bezbednost, sprečavanje ponavljanja rata i potvrđivanje kraja rata.

Prema njegovim rečima, u Davos je svoje predstavnike delegiralo 39 zemalja iz Evrope, 18 iz Azije, 12 iz Afrike, šest iz Južne Amerike, tri iz Severne Amerike i dve iz Okeanije.

"Dobar znak je kontinuirani rast broja zemalja koje udružuju napore na zajedničkom akcionom planu zasnovanom na ukrajinskoj formuli mira. Veoma je ohrabrujuće što se globalni jug sve više uključuje u naš rad. Ovo ukazuje na razumevanje da je ovaj sukob u Evropi izazov za celo čovečanstvo", zaključio je Andrej Jermak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.