Ukrajina bi da reintegriše Donbas kao Hrvatska istočnu Slavoniju

Izvor: RTS, 02.Feb.2019, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina bi da reintegriše Donbas kao Hrvatska istočnu Slavoniju

Ukrajinski ministar za privremeno okupirane teritorije i raseljene osobe Vadim Černiš izjavio je da njegovo ministarstvo "razmatra političku i diplomatsku reintegraciju Donbasa po uzoru na mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja", objavili su ukrajinski mediji, prenosi "Hina".
Navodi se da je Vadim Černiš na jučerašnjoj konferenciji za medije rekao da je Ukrajina predložila uvođenje tri komponente >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Donbasu koji je pod kontrolom proruskih snaga – civilnu, vojnu i policijsku.

"Međutim, redosled postupaka nekih procesa treba da sledi primer istočne Slavonije, ali ne na način da budu njena egzaktna kopija", rekao je Černiš.
Istakao je da je "prva stvar da je civilna kontrola jednako potrebna kao i vojna".
"Stoga, čim vojna komponenta osigura bezbednost, uvodi se civilna komponenta takozvane mirovne misije kako bi obezbedila mir", naveo je ukrajinski ministar.
Dodao je da treća komponenta, policijska, mora biti uvedena od kontaktne linije do ukrajinske državne granice i naglasio da puna kontrola nad teritorijom treba da bude preneta na civilnu komponentu.
"Mi smo predložili komponente i mandat (mirovne) misije po uzoru na iskustvo Hrvatske. Sada se ponovo javlja manipulacija. U Hrvatskoj imaju dva iskustva: iskustvo vojne operacije i drugo iskustvo – mirne reintegracije. Mi sada govorimo o mirnoj reintegraciji na principu istočne Slavonije", zaključio je Černiš.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina bi da reintegriše Donbas kao Hrvatska istočnu Slavoniju

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Feb.2019

ZAGREB - Ukrajinski ministar za privremeno okupirane teritorije i raseljene osobe Vadim Černiš izjavio je da njegovo ministarstvo "razmatra političku i diplomatsku reintegraciju Donbasa po uzoru na mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja", objavili su ukrajinski mediji, prenosi Hina.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.