Ukrajina, aktivisti oslobodili 648 vojnka

Izvor: RTS, 08.Sep.2014, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina, aktivisti oslobodili 648 vojnka

Proruske snage oslobodile 648 Ukrajinca, saopšteno iz ukrajinske vlade, ističući da su aktivisti tokom sukoba zarobili 1.200 ljudi. U Donjecku i Marijupolju, na istoku Ukrajine, gde je tokom vikenda, uprkos sporazumu o primirju, bilo pucnjave – sada je mirno, javlja Bi-Bi-Si. Porošenko stigao u Marijupolj.

Proruske snage oslobodile su 648 Ukrajinaca zarobljenih tokom petomesečnih borbi, saopšteno je iz ukrajinske vlade, reagujući na izveštaje svetskih agencija koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su prenele da je predsednik Petro Porošenko rekao da je oslobođeno 1.200 ljudi, javlja Tanjug.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko doputovao je u Marijupolj, grad na istoku zemlje koji se nalazi na liniji fronta gde su sukobljene vladine i proruske snage.

Doputovavši u taj grad, što je ranije i bilo najavljeno, Porošenko je izjavio: "Nećemo nikome predati ovu zemlju", prenosi Rojters.

Dolazak predsednika Ukrajine u Marijupolj smatra se značajnim jer je taj grad-luka strateški važan i za Ukrajinu i za Rusiju.

Izvor blizak Porošenku objasnio je da je on hteo da kaže da su proruske snage zarobile skoro 1.200 ljudi tokom konflikta.

Proruske snage su oslobodile 648 zarobljenika otkako su borbe počele sredinom aprila, rekao je neimenovani izvor, i dodao da se uskoro očekuje oslobađanje njih više od 500.

Rojters je ranije preneo da je Petro Porošenko, koji je doputovao u Marijupolj, grad na istoku zemlje koji se nalazi na liniji fronta gde su sukobljene vladine i proruske snage, rekao da su ustanici predali Kijevu 1.200 zarobljenika.

Dodao je da su zatvorenici oslobođeni od početka uspostavljanja prekida vatre u petak uveče.

Porošenko, međutim, nije precizirao da li su ti zatvorenici razmenjeni sa zarobljenim pripadnicima proruskih aktivista, kao što je predviđeno protokolom o sporazumu o prekidu vatre, dogovorenom u Minsku u petak.

Kijev je naveo da drži 200-300 zatvorenika, iako još nemaju detaljne liste zarobljenih pripadnika proruskih snaga.

Itartas navodi da se, istovremeno, oko hiljadu pristalica DNR i civila vode kao nestali, mada su mnogi od njih, zapravo, zarobljenici Kijeva.

Predstavnici snaga "Donjecke Narodne Republike" u subotu su saopštili da će odmah pustiti sve zarobljene ukrajinske vojnike, dok su se kijevske vlasti obavezale da će danas dostaviti listu zarobljenika koje drže.

Predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Andrej Lisenko rekao je da je više od 200 pripadnika ukrajinskih snaga u zarobljeništvu.

"Za sada ne možemo reći ni tačan broj onih koji su zarobljeni, niti onih koji su nestali. Jedino što možemo da kažemo jeste da ih je više od 200", rekao je Lisenko.

Obe strane poštuju primirje

U subotu se primirje uglavnom poštovalo, osim u Marijupolju, gde je u sukobima poginula jedna žena, a oko aerodroma u Donjecku, na istoku Ukrajine, u subotu se nastavila artiljerijska bitka, prenosi Beta.

Sporazum o prekidu vatre u petak su postigle vlada Ukrajine i proruski aktivisti. U borbama na istoku Ukrajine – od aprila je poginulo 2.600 ljudi.

Bi-Bi-Si navodi da je predstavnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, koji se nalazi kod aerodroma u Donjecku, ocenio da kršenje primirja nije dovoljnog obima da bi sporazum propao.

Predstavnik OEBS-a rekao je da su ukrajinske snage na aerodromu u Donjecku i da je artiljerijska vatra koja se uglavnom čuje iz pravca aerodroma izazvala požare u okolnim selima.

Protokolom o prekidu vatre u Ukrajini, potpisanom u Minsku prošle nedelje, navodi se, između ostalog, prekid ofanzivnih dejstava proruskih snaga u regionima Luganska i Donjecka, uspostavljanje objektivne i potpune međunarodne kontrole prekida vatre, prekid dejstava ukrajinske vojne avijacije po civilima i naseljima i razmena zarobljenika po sistemu "sve za sve" bez postavljanja posebnih uslova.

Međutim, vlasti "Donjecke Narodne Republike" (DNR) nisu mogle da počnu razmenu zarobljenika pošto je Kijev odbio da saopšti svoj spisak zarobljenih proruskih snaga, javila je lokalna novinska agencija Novorosija pozivajući se na vršioca dužnosti ministra odbrane DNR Leonida Baranova.

"Nismo dobili iz Kijeva listu zarobljenika koje oni planiraju da oslobode. Bojimo se da će nas Kijev prevariti pošto mi oslobodimo zatvorenike koje imamo", naveo je Baranov, javila je ruska agencija Itartas, prenosi Tanjug.

Evropska unija je sinoć saopštila da je "spremna da preispita" odluku o novim sankcijama koje je najavila protiv Rusije, ako se prekid vatre u istočnoj Ukrajini "održi" i ako mirovni pregovori počnu.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da mornarice Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država danas započinju trodnevne zajedničke vojne vežbe u Crnom moru pod nazivom "Morski povetarac 2014".

NATO je najavio da planira formiranje novih snaga za brzo reagovanje u istočnoj Evropi, koje bi mogle da imaju najmanje 4.000 pripadnika i da budu spremne za raspoređivanje u roku od 48 sati.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina, aktivisti oslobodili 648 vojnika

Izvor: RTS, 08.Sep.2014

Proruske snage oslobodile 648 Ukrajinca, saopšteno iz ukrajinske vlade, ističući da su aktivisti tokom sukoba zarobili 1.200 ljudi. U Donjecku i Marijupolju, na istoku Ukrajine, gde je tokom vikenda, uprkos sporazumu o primirju, bilo pucnjave – sada je mirno, javlja Bi-Bi-Si. Porošenko stigao u...

Nastavak na RTS...

Ukrajina, oslobođeno 648 ljudi

Izvor: RTS, 08.Sep.2014

Proruske snage oslobodile 648 Ukrajinaca, saopšteno iz ukrajinske vlade, ističući da su aktivisti tokom sukoba zarobili 1.200 ljudi. U Donjecku i Marijupolju, na istoku Ukrajine, gde je tokom vikenda, uprkos sporazumu o primirju, bilo pucnjave – sada je mirno, javlja Bi-Bi-Si. Porošenko stigao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.