Ukrajina: Više šansi za diplomatsko rešenje nego za eskalaciju

Izvor: B92, 06.Feb.2022, 16:21

Ukrajina: Više šansi za diplomatsko rešenje nego za eskalaciju

Kijev -- Ukrajinsko predsedništvo ocenilo je da su šanse za nalaženje "diplomatskog rešenja" krize sa Rusijom "znatno veće" od mogućnosti za vojnu "eskalaciju".

"Šanse za nalaženje diplomatskog rešenja za deeskalaciju su znatno veće od pretnje nove eskalacije", rekao je Mihailo Podoliak, glavni savetnik u ukrajinskom predsedništvu posle upozorenja američlih obaveštajnih službi prema kojima Moskva jača pripreme za invaziju velikih razmera na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajinu.

"Velika koncentracija ruskih trupa blizu naših granica traje od prošlog proleća", ali da bi izvršila "veliki psihološki pritisak" Rusija sprovodi velike rotacije, organizuje manevre i kretanja naoružanja, rekao je taj zvaničnik u pisanoj izjavi, koju je ukrajinsko predsedništvo dostavilo agenciji Frans pres.

On je dodao da Ukrajina i njeni zapadni saveznici treba da budu spremni za sve scenarije i rekao da Ukrajina sprovodi "taj zadatak 100 odsto".

Američka obaveštajna služba ocenjuje da Rusija već ima 70 odsto potrebnih vojnih snaga za veliku invaziju na Ukrajinu i da bi mogla da ima dovoljne kapacitete, odnosno 150.000 vojnika za pokretanje ofanzive za dve nedelje.

Ona ocenjuje da ukoliko se predsednik Rusije Vladimir Putin odluči za najradikalniju opciju on bi mogao da opkoli Kijev, glavni grad Ukrajine i svrgne predsednika Volodimira Zelenskog za 48 sati.

Takođe se upozorava da bi u tom sukobu moglo da pogine između 25.000 i 50.000 civila, 5.000 do 25.000 ukrajinskih vojnika i između 3.000 i 10.000 ruskih vojnika kao i da se pokrene od jedan do pet miliona izbeglica, uglavnom ka Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.