Ukrajina: Sa 15 na 8

Izvor: B92, 21.Avg.2023, 15:38

Ukrajina: Sa 15 na 8

Ekonomski rast Ukrajine je u julu usporio na osam odsto međugodišnje sa junskih 15 odsto.

To je saopštio ukrajinski Institut za ekonomska istraživanja i političko savetovanje (IER).

Kako navodi IER, ukrajinski BDP je u julu sporije rastao zbog efekta visoke baze od prošle godine, kada je ekonomija u trećem kvartalu usporila pad, prenosi Interfaks.

"Ekonomska aktivnost se još nije približila nivou pre krize. Prema našim procenama, BDP je pao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za 25 odsto u odnosu na jul 2021. godine", naveo je IER u svom redovnom mesečnom izveštaju.

U sektoru proizvodnje, ukrajinski BDP je u odnosu na isti mesec lane porastao za više od 20 odsto, kao i u trgovini - za 27 odsto, a u poljoprivredi za pet odsto.

Ukrajinska državna služba za statistiku još nije objavila procenu BDP-a za drugi kvartal, a ranije je saopštila da je privreda ove zemlje u prvom kvartalu 2023. godine pala za 10,5 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.