Ukrajina: Novac za zaštitu od ruske agresije

Izvor: Vostok.rs, 24.Jan.2015, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina: Novac za zaštitu od ruske "agresije"

24.01.2015. -

Dug Ukrajine, prema ocenama premijera Jacenjuka, već je dostigao 73 milijarde dolara. Ali, on je uveren da će u toku ove godine, dugovi Kijeva biti otplaćeni. Naravno, ako dobije podršku svojih međunarodnih pokrovitelja.

Ipak, Ukrajina, u sadašnjoj situaciji ne bi trebalo da računa na pomoć MMF ili država Zapada. I evo zbog čega, govori ukrajinski političar Aleksandar Golub:

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << - Prvo - korupcija. Danas to priznaju Evropljani: tokom proslednjih godinu dana, Ukrajina je dobila ogromne sume. Očigledno je da je ta pozamašna suma koja je bila izdvojena, zaobišla ekonomiju. Zatim: kada je u državi građanski rat, ona gubi bilo kakvu privlačnost za investitore i nema smisla ulagati novac u takvu državu.

Nije isključen ni drugi scenario. EU i SAD mogu da nastave izdvajanje sredstava, u ime, takoreći "obezbeđivanja Evrope" od imaginarne ruske agresije, odnosno u ime podrške antiruskim elitama. Govori direktor Institua političkih studija Grigorij Dobromelov:

- Drugi scenario, kada novac bude izdvajan za Ukrajinu, to je delimično to o čemu je govorio Soros. Novac će se izdavajati za Ukrajinu, ali ne kao državi koja treba prekreditovanje zato što je to izdvajanje velikih suma Ukrajine- to je stvaranje precendenta, na koji Evropa nije spremna. Zato što je novac izdvojen za Ukrajinu, tražiće svoj deo i Grčka, dalje Rumunija, Mađarska... I kako uopšte izdvojiti novac za Ukrjainu, a ne za države koje su članice EU. Ali pri drugom scenariju, novac može biti izdvojen pod markom faktički odbrambenih troškova.

Ako dodatni finansijski resursi ne budu dostavljeni Ukrajini, nju očekuje najtužniji scenario razvoja događaja. Šanse Kijeva da obnovi državu su pola-pola, smatraju eksperti. U slučaju da se proces reformi uspori i da borba protiv korupcije bude slaba, Ukrajina neće moći da izbegne bankrot.

Diana Goršečnikova,

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti/Alexandr Maksimenko    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.