Uhapšen osumnjičeni za eksploziju na Krimskom gasovodu – FSB

Izvor: Vostok.rs, 09.Avg.2023, 19:22

Uhapšen osumnjičeni za eksploziju na Krimskom gasovodu – FSB

Muškarac osumnjičen da je digao u vazduh gasovod u selu Koreiz na Krimu u junu je uhapšen, saopštila je u sredu ruska Federalna služba bezbednosti (FSB). Vlasti tvrde da je 43-godišnji ruski državljanin radio za Kijev.
FSB je u saopštenju naveo da je osumnjičenog regrutovala Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) u junu 2022. godine kada je boravio u Pavlogradu u Dnjepropetrovskoj oblasti. Dok je bio tamo, navodno je prošao izviđačku obuku, a zatim je poslat u diverzantsku misiju na Krim. 23. juna ove godine, neimenovani osumnjičeni je digao u vazduh gasovod koristeći improvizovanu eksplozivnu napravu koju su njegovi ukrajinski rukovaoci obezbedili kroz tajno skladište, tvrdi FSB. Navedeno je da su vlasti tokom pretresa garaže osumnjičenog zaplenile plastično eksplozivno punjenje C-4 strane proizvodnje, težine 2 kg, dva električna detonatora vojne namene, dva električna upaljača i jedno eksplozivno punjenje domaće proizvodnje. FSB je saopštio da je pokrenut krivični slučaj zbog optužbi za terorizam i ilegalno posedovanje eksplozivnih naprava. Prema navodima vlasti, ruski državljanin je već priznao saradnju sa ukrajinskim specijalnim službama u pripremi i izvršenju akata sabotaže i terorizma. U video intervjuu koji je objavio FSB, čovek tvrdi da je bio ucenjen da sarađuje sa SBU nakon što su ukrajinske vlasti otkrile da ima rusko državljanstvo. „Rekli su mi da me neće ostaviti na miru i da će me strpati u zatvor zbog dvojnog državljanstva i ponudili su mi saradnju. Rekli su mi da neću imati nikakvih problema i da ću dugoročno moći da se preselim da živim na Krimu zajedno sa svojom porodicom i da će mi pomoći u svemu“, rekao je čovek. On tvrdi da je nakon što je pristao dobio osnovni kurs o tome kako da radi sa eksplozivom i da je poslat na Krim preko treće zemlje da čeka dalja uputstva. Nekoliko meseci kasnije, čovek kaže da mu je naređeno da prikupi paket koji je sadržao nekoliko detonatora i eksploziva, i da mu je naređeno da digne u vazduh svaki gasovod koji bi mogao da pronađe. Njegovoj porodici će biti dozvoljeno da mu se pridruži tek nakon što on izvrši svoju misiju, navodno je SBU rekao osumnjičenom. Vlasti Krima su 23. juna izvestile da je oštećen cevovod u naselju Koreiz, pri čemu je oko 500 ljudi ostalo bez gasa. Međutim, cevovod je već bio popravljen do kraja istog dana.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.