Izvor: Piplmetar.rs, 28.Jun.2023, 19:31

Uhapšen čovek optužen da je usmeravao ruski raketni napad u Kramatorsku: Broj žrtava porastao na 11

On je osumnjičen da je snimao lokalnu piceriju i obaveštavao Ruse o njenoj popularnosti, saopštila je Služba bezbednosti u objavi na Telegramu. AP primećuje da u saopštenju nije pružen nikakav dokaz za tu tvrdnju.

Foto: Tanjug/AP


Ukrajinske vlasti uhapsile su danas muškarca koga su optužile da je pomogao ruskoj vojsci da usmeri raketni napad na Kramatorsk, u kojem je poginulo najmanje 10, a ranjeno više od 60 ljudi.
Služba bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Ukrajine saopštila je da je privela čoveka zaposlenog u lokalnoj kompaniji za transport gasa.
On je osumnjičen da je snimao lokalnu piceriju i obaveštavao Ruse o njenoj popularnosti, saopštila je Služba bezbednosti u objavi na Telegramu.
AP primećuje da u saopštenju nije pružen nikakav dokaz za tu tvrdnju.
Rusija je tokom rata insistirala da ne gađa civilne ciljeve, što je ponovio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Kramatorsk se nalazi u Donjecku, jednoj od četiri ukrajinske provincije koje je Rusija pripojila prošlog septembra, ali ih ne kontroliše u potpunosti. Taj grad se nalazi na liniji fronta i u njemu je regionalni štab ukrajinske vojske.
Pogođenu piceriju posećivali su novinari, humanitarni radnici i vojnici, kao i lokalno stanovništvo.
Ukrajinski zvaničnici su prvobitno za napad u Kramatorsku okrivili projektil S-300, oružje zemlja-vazduh koje su ruske snage prenamenile za udare po gradovima, ali je policija kasnije saopštila da su korišćene balističke rakete kratkog dometa Iskander.
Kako konstatuje AP, ovaj napad, kao i drugi širom Ukrajine u utorak i rano u sredu, pokazali su da Kremlj ne ublažava vazdušne napade uprkos političkim i vojnim previranjima izazvanim kratkotrajnom oružanom pobunom prošlog vikenda.
Broj poginulih porastao na 11 Broj poginulih u ruskom raketnom napadu, koji je pogodio prepunu piceriju u Kramatorsku na istoku Ukrajine, povećao se na 11.
Među žrtvama su dve sestre bliznakinje stare 14 godine i jedan 17-godišnji tinejdžer, dok je ranjeno 56 osoba, saopštile su lokalne vlasti, prenosi Rojters.
Zvaničnici su naveli da je u tom napadu oštećeno 18 višespratnica, 65 kuća, pet škola, dva vrtića, tržni centar, administrativna zgrada i zgrada za rekreaciju.
Komentarišući navode Kijeva, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Rusija ne gađa civilnu infrastrukturu u Ukrajini.
(Telegraf.rs/Tanjug)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.