Udar ukrajinskog drona na rusko naftno postrojenje, naoružane grupe izvele kopnene napade u Rusiji

Izvor: VOA, 12.Mar.2024, 20:29

Udar ukrajinskog drona na rusko naftno postrojenje, naoružane grupe izvele kopnene napade u Rusiji

KIJEV — Ukrajina je bespilotnim letelicama i raketama napala više meta u Rusiji - oštetivši pritom veliku rafineriju nafte. Uz to pokušan je kopneni proboj proukrajinskih naoružanih grupa - koje ruska strana tvrdi da je odbila. Moskva tvrdi da je, u jednom od najvećih dosadašnjih ukrajinskih napada, oborila 25 protivničkih dronova nad Moskvom, Belgorodom, Kurskom, Brijanskom, Tulom i Orjolom. Ruski zvaničnici prijavili su napade na objekte iz sektora energetike, uključujući požar u naftnom postrojenju "Lukoil", kao i jednoj rafineriji. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, dogodilo se nekoliko sličnih upada u Rusiju, oko kojih su dve strane davale oprečne informacije, uz mnogo propagande. Vazdušni napadi ukrajinske vojske u utorak su bili usmereni na rusku prestonicu, na regione koji se graniče sa Ukrajinom, ali i dublje u rusku teritoriju. Guverner oblasti Nižnji Novgorod, koja se nalazi na oko 775 kilometara udaljenosti od Ukrajine, rekao je da je ukrajinski dron izazvao požar u rafineriji nafte. U regionu Oril na zapadu Rusije, regionalni guverner je rekao da je udar drona na pogon za gorivo izazvao požar, ali bez žrtava. Ukrajinskim dronom je napadnuta i oblast Belgorod, koja se graniči sa Ukrajinom, ostavljajući neke ljude bez struje, rekao je regionalni guverner. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je da je ruska protivvazdušna odbrana uništila dron koji je leteo ka ruskoj prestonici. On je prijavio da nema štete ili povreda od ostataka letelice koji su se srušili na zemlju. Zvaničnici u oblastima Tula i Kursk takođe su izvestili da su ukrajinski dronovi uništeni u tim oblastima u utorak. U Ukrajini su vlasti tokom noći izdale vazdušna upozorenja u više regiona. U izveštaju su korišćene neke informacije AFP-a i Rojtersa.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ukrajinskim dronom napadnuta rafinerija u Rusiji, ruskim dronom pogođena stambena zgrada u Krivom Rogu

Izvor: VOA, 13.Mar.2024, 14:38

KIJEV — Ukrajinska vojska je u sredu upotrebila bespilotne letelice za gađanje ruskih rafinerija nafte, oštetivši lokaciju u regionu Rjazanj. Pavel Malkov, regionalni guverner Rjazanja, rekao je da je napad na tamošnju rafineriju nafte izazvao požar i da je nekoliko ljudi povređeno, prema...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.