Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2022, 18:33

Učiniti sve da Srbija i Republika Srpska ne postanu "kolateralna greška" ukrajinske krize

Učiniti sve da Srbija i Republika Srpska ne postanu kolateralna greška ukrajinske krize

Uticaj i posledice ukrajinske krize na Srbiju i Republiku Srpsku dolaze brzo, ali Beograd i Banja Luka za sada vode dobru politiku, rečeno je danas na tribini "Srpska i Srbija u pozadini globalnog sukoba u Ukrajini".

Učesnici skupa, održanog u Beogradu, ocenili su da Srbija i Republika Srpska nisu, ne mogu i ne smeju ni najmanjom nesmotrenošću učiniti bilo šta protiv svoje neutralnosti jer bi tako, kako je istaknuto, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postale strane u ratu koji nije njihov.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović kaže da je samo principijelnim stavom Republike Srpske i Srbije "i Evropa, i Rusija" moguće pomiriti ekonomske i političke interese - saradnju sa EU i istovremeno saradnju sa Rusijom sa kojom, dodao je, delimo duhovne, kulturne i druge vrednosti.

Cicović je rekao da je uvek bilo i da će uvek biti posebno važno očuvanje slobode, naroda i teritorije, imati političku i vojnu samostalnost, kao i iskrene prijatelje u svetu.

"To su interesi i Republike Srpske i Srbije uvek pa i sada kada ih politički Zapad napada i češće i oštrije, pa ih tako i češće i oštrije valja braniti - ne samo do okončanja globalne igre u Ukrajini jer će i posle toga itekako biti potrebe za tim, kao što je bilo i pre događaja u Ukrajini", rekao je Cicović.

Naveo je da u svemu tome Srbija i Republika Srpska, svaka na svoj način i u svom obimu, a i zajedno, mogu naći načina da prođu bez većih političkih gubitaka i da po svaku cenu ne dozvole da postanu kolateralna greška, bilo čija.

"U tome nam, možda više nego išta drugo, može pomoći svesrpsko jedinstvo, osećanje iskrenog i dubokog uverenja svih nas da je srpski prostor sa dve strane Drine jedan prostor, jedan u jeziku, veri, istoriji, tradiciji, kulturi, nacionalnim interesima, pa i u budućnosti", rekao je Cicović.

Profesor Nenad Kecmanović je rekao da ne treba imati iluzije u to da, kako god se Srbi ponašali na dve obale Drine, ne samo kolektivni Zapad nego i Rusija i Kina i ostali svet Srbiju i Republiku Srpsku tretiraju kao celinu.

"Da među Srbima nije bilo nacionalnog jedinstva, Srpska ne bi opstala u BiH niti bi Kosovo i Metohija ostalo u Srbiji", rekao je Kecmanović.

Politički analitičar Dragomir Anđelković je rekao da mi, Srbi moramo da budemo racionalni i da za nas nije "put ekstremizma i guranja prsta u oko Zapadu" jer, kako je rekao, Zapad želi da postigne ovde svoje ciljeve po maloj ceni.

"Ne želi veliki sukob. Ako mu damo ono što traži, biće zadovoljan, a ako mu ne damo, ali ga ne revoltiramo, siguran sam da neće krenuti na nas đonom", rekao je Anđelković.

Dodao je da je Republika Srpska našla tu meru - odupire se, ne da ono što je bitno, ali sa druge strane pokazuje spremnost na kompromis po onim pitanjima koja bi mogla da zadovolje određene centre moći na Zapadu.

"Sa druge strane, Srbija nažalost vrlo često popušta previše, ponaša se u nekim segmentima nacionalno defitistički i to možemo da vidimo kroz čitav proces briselskog pregovaranja", rekao je Anđelković.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Željko Budimir kaže da evropske integracije sada vrlo jasno znače da se ulazi na stranu sukoba sa Ruskom Federacijom.

"Direktni uticaj i posledice ukrajinske krize na nas dolaze brzo i mislim da za sada i Beograd i Banja Luka imaju dobru politiku. Najvažnija stvar je da nismo direktno konfrontirani i da nismo deo pakta koji je usmeren prema Rusiji", rekao je Budimir.

Naveo je da Republika Srpska i Srbija vrlo jasno nisu uvele sankcije, te dodao da je potpuno jasno da bez Rusije ne možemo da zadržimo minimum energetske bezbednosti.

Načelnik Centra za evroazijske studije Instituta za međunarodnu politiku i privredu Dušan Proroković je rekao da potezi koje vuče Evropska unija imaju smisla ukoliko je cilj vojna konfrontacija sa Rusijom.

Kako je dodao, ukoliko se ne razmatra direktna vojna konfrontacija sa Rusijom kao opcija, onda ni sve do sada preduzete mere nemaju puno smisla jer, kako je naveo, niti će Rusija bankrotirati, niti će ostati izolovana, niti su ukrajinske snage sposobne za bilo kakve ofanzive.

"Zahvaljujući antiruskoj histeriji koja je poprimila elemente čistog rasizma, te suludim merama koje su dovele u pitanje energetsku bezbednost celokupne Evrope, a samim tim na dugi rok i konkurentnost evropske privrede u globalnim razmerama, Evropska unija pucala je sebi u nogu i sada trpi velike posledice", rekao je Proroković.

Tribinu "Srpska i Srbija u pozadini globalnog sukoba u Ukrajini" organizuju informativno-politički portali "Sve o Srpskoj" i "Fakti" i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.