UPC Moskovske patrijaršije obustavila služenje sa sveštenstvom Carigradske patrijaršije

Izvor: Vostok.rs, 25.Sep.2018, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UPC Moskovske patrijaršije obustavila služenje sa sveštenstvom Carigradske patrijaršije

Sveti Sinod Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije je pozvao Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da prekine da se meša u unutrašnje stvari UPC, ne krši njenu kanonsku teritoriju i obustavio je služenje sa sveštenstvom Carigradske patrijaršije, navodi se u saopštenju.


Sednica Sinoda je održano je danas u Kijevsko-Pečorskoj lavri, a prethodno je održanu 25. maja.


„Sinod UPC je pozvao Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da prekine da se meša u unutrašnje stvari Ukrajinske pravoslavne crkve i neće narušiti njenu kanonsku teritoriju. Episkopatu UPC je naloženo da obustavi služenje sa sveštenstvom Vaseljenske patrijaršije“, navodi se u saopštenju.






Oni su zatražili od egzarha Konstantinopoljske patrijaršije da napusti Kijev.


Tako je Sinod izrazio svoj stav prema imenovanju dva egzahara u Kijevu od strane Carigradske patrijaršije, što je nazvao "grubim mešanjem u unutrašnje poslove UPC-a".

Ranije danas je i Ruska pravoslavna zagranična crkva obustavila zajedničko služenje sa arhijerejima Carigradske patrijaršije.   


Takođe je i Ruska pravoslavna crkva obustavila učešće u strukturama kojima predsedava Carigradska patrijaršija, a biće obustavljeno i zajedničko bogosluženje sa carigradskim arhijerejima.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut



Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.