UN: Ukrajinska policija vrši sistematska mučenja u tajnim zatvorima

Izvor: Vostok.rs, 04.Jun.2016, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Ukrajinska policija vrši sistematska mučenja u tajnim zatvorima

Ujedinjene nacije optužile su Službu bezbednosti Ukrajine za sistematska mučenja zatvorenika, objavivši prvi put da postoji pet tajnih zatvora, izjavio je za britanski list „Tajms“ pomoćnik generalnog sekretara UN za ljudska prava Ivan Šimonovič uoči objavljivanja 14. referata Posmatračke misije UN za ljudska prava u Ukrajini.

Ivan Šimonovič je rekao da je Kijev u nekim sferama povećao „nepoštovanje ljudskih prava“ i da ovo pitanje treba hitno rešavati, piše „Tajms“.

Kao primer on je naveo slučaj ljudi u maskama, kako se pretpostavlja, pripadnicima državne službe bezbednosti, koji su nekoliko puta puštali elektrošok direktno u glavu otetih ljudi.

„Onima koje bi uhvatili, govorili su: ’Niko ne zna gde si. Na tebi je da odlučiš da li ćeš priznati ili ćemo te odvesti u šumu i zakopati‘“, citira list Šimonoviča.

Pomoćnik generalnog sekretara UN takođe je ispričao da su jedno uhapšeno lice udarali palicom po rukama, glavi, leđima i kolenima kako bi izvukli iz njega priznanje o učešću u oružanim formacijama.

„Nakon toga su ga odveli u SBU, gde je bio uhapšen“, saopštio je Šimonovič.

„U drugom slučaju, Ujedinjene nacije su saznale da su pripadnici SBU vezali čoveka za radijator i na glavu mu stavili mu masku koju su iskoristili za gušenje. Zatim su kroz njega nekoliko puta propustili elektrošokove, stavili mu u usta mokru krpu i simulirali davljenje, udarajući ga pritom po genitalijama“, navodi detalje mučenja „Tajms“.

Šimonovič je podsetio i da su prošle nedelje pripadnici UN bili prinuđeni da prekinu istragu slučajeva mučenja jer je ukrajinska služba bezbednosti odbila da im dozvoli pristup u pet tajnih zatvora.

„Tajms“ navodi da je SBU odbio da komentariše ove navode. U izveštaju koji su pripremile UN dokumentovano je na stotine slučajeva nezakonitog hapšenja, mučenja i surovog ponašanje prema uhapšenim licima.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Moskva podržava izveštaj UN o mučenjima u Donbasu

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2016, 10:40

Moskva podržava preporuke posmatračke misije Ujedinjenih nacija Kijevu o neophodnosti da se prekinu mučenja i pljačkanja koje vrše ukrajinske specijalne službe, saopštilo je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.. . Četrnaesti izveštaj posmatračke misije Ujedinjenih nacija za ljudska prava...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.