UN: Porast broja obolelih od malih boginja u svetu

Izvor: Beta, 27.Nov.2019, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Porast broja obolelih od malih boginja u svetu

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da broj slučajeva obolelih od malih boginja nastavlja da raste, i da je registrovano više velikih epidemija širom Afrike, Evrope, Latinske Amerike i Bliskog istoka. U ažuriranom izveštaju objavljenom danas SZO je navela da je u Kongu ove godine prijavljeno više od 250.000 slučajeva za koje se sumnja da su boginje, uključujući 5.110 smrtnih slučajeva. U Evropi je u Ukrajini zabeležen 56.000 slučajeva malih boginja.Velike epidemije takodje su zabeležene u Brazilu, Bangladešu i drugde.SZO je navela da su dve veće epidemije u Njujorku završene, ali da se nastavljaju manje epidemije na drugim mestima u SAD.Zaključno s 5. novembrom u svetu je SZO-u bilo prijavljeno 440.200 slučajeva malih boginja. U 2018. godini bilo ih je 350.000. Male boginje spadaju medju najinfektivnije bolesti i mogu se sprečiti sa dve doze vakcine, navodi AP.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Zaraza malih boginja širom sveta i nepoverenje u vakcine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Nov.2019, 08:39

Broj obolelih od malih boginja u svetu je u prva tri meseca ove godine povećan za 300 odsto u odnosu na prošlu. Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da je širenje opasne bolesti posledica dubokog nepoverenja u vakcine, nepotpuna imunizacija i manjak pristupa zdravstvenim centrima ili redovnim proverama.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.