UKRAJINSKA KRIZA: Nastavljaju se borbe kod Harkova; Rusija počela prvu fazu vežbe upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2024, 06:42

UKRAJINSKA KRIZA: Nastavljaju se borbe kod Harkova; Rusija počela prvu fazu vežbe upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja

Rat u Ukrajini – 817. dan. Nastavljene su žestoke borbe u Harkovskoj i Luganskoj oblasti. Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad naseljem Belogorovka u oblasti Luganska, dok Ukrajina navodi da uspešno zaustavlja ruske snage da uđu u to selo. Španija je najavila da će u junu poslati Ukrajincima novu vojnu pomoć, uključujući municiju i tenkove "leopard". Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, međutim, nije zadovoljan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << brzinom isporuka pomoći zapadnih saveznika.

Borbe se nastavljaju u Harkovskoj oblasti kod mesta Starice i Volčanska, dok ruska vojska najaktivnije napada na Pokrovskom pravcu, tvrdi ukrajinski Generalštab.

Ukrajinski zvaničnici, takođe, naveli su da i dalje kontrolišu oko 60 odsto teritorije pograničnog Volčanska, kao i da napadi na taj grad ne prestaju.

Sa druge strane, ruski zvaničnici tvrde da su zauzeli naselje Belogorovka u Luganskoj oblasti, dok je ukrajinska vojska saopštila da uspešno odbija napade kod tog mesta.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, istovremeno, izjavio je da je zapadnim saveznicima potrebno "previše vremena" da donesu odluke o vojnoj podršci Ukrajini, ističući da svaka odluka kasni otprilike godinu dana.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin, u međuvremenu, rekao je da će snage Kremlja u narednom periodu pokušati da stvore tampon-zonu duž ukrajinske granice, ali da će Ukrajina imati stalan priliv pomoći od SAD, što će promeniti situaciju na ratištu.

Za to vreme, španska ministarka odbrane Margarita Robles najavila je da će njena zemlja u junu poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini, uključujući tenkove "leopard" i municiju.

18.51 - Ruska vojska počela prvu fazu vežbe upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja

U ruskom Južnom vojnom okrugu počela je prva faza vežbe sa praktičnom obukom za pripremu i upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

14.55 - EU odobrila plan da se prihodi od zamrznute ruske imovine koriste za pomoć Ukrajini

Zemlje EU odobrile su danas plan da se prihodi od zamrznute imovine Ruske Federacije koriste za pomoć Ukrajini, izjavio je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

10.24 - Dženet Jelen pozvala evropske banke da pooštre nadzor nad sankcijama Rusiji

Američka ministarka finansija Dženet Jelen pozvala je danas direktore evropskih banaka da pooštre kontrolu nad sprovođenjem američkih sankcija Rusiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.