UKRAJINCI U VELIKOM ŠKRIPCU: Problem u Donbasu može da se reši samo na dva načina, koji je bolji za Kijev?

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2021, 14:45

UKRAJINCI U VELIKOM ŠKRIPCU: Problem u Donbasu može da se reši samo na dva načina, koji je bolji za Kijev?

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike

Ukrajina ima samo dve opcije za rešavanje situacije u Donbasu, izjavio je savetnik delegacije Kijeva u Trilateralnoj kontakt-grupi za Donbas Aleksej Arestovič.

Prema njegovim rečima, moguće je ili započeti direktan sukob sa Moskvom ili se osloniti na diplomatsko rešenje tog pitanja.

- Zasad imamo dve glavne mogućnosti: >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << otvoreni sukob sa Rusijom ili zadržavanje političko-diplomatskog kursa rešavanja situacije, čak i ukoliko je njegov koeficijent korisnog dejstva 0,001 odsto. Ja ne vidim treću opciju - rekao je Arestovič za televiziju "Ukrajina 24".

Kako je dodao, normandijski format i Minski sporazumi ostaju "jedini prihvatljivi" scenariji u aktuelnoj situaciji. Pritom je istakao da Kijev ne može sebi dozvoliti takvu vrstu igre da "odbaci" te sporazume i stvara nešto novo.

Nedavno je ukrajinska diverziona grupa izvela napad na posmatrački punkt Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike i tom prilikom ubijeno je pet ustanika. Šef samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) Leonid Pasečnik izjavio je da je diverziju odobrilo i isplaniralo rukovodstvo Ukrajine uoči sastanka predsednika Rusije i SAD.

koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Kijevu. Prema poslednjim podacima UN-a u sukobu je stradalo preko 13.000 ljudi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.