UKR: Nacionalisti napustili Vladu

Izvor: B92, 12.Nov.2014, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UKR: Nacionalisti napustili Vladu

Članovi Vlade i državne administracije Ukrajine iz nacionalističke stranke Sloboda podneli su ostavke posle objave rezultata parlamentarnih izbora.

Ostavke su podneli potpredsednik vlade Aleksandar Sič, ministar poljoprivrede i prehrambene industrije Igor Švajka i ministar ekologije i prirodnih resursa Andrej Mohnik, kao i predsednici oblasnih državnih administracija, preneo je Ukrinform.

Predsednik Bloka Petra Porošenka (BPP), Jurij Lucenko, najavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će predstavnici budućih poslaničkih grupa u skupštinskoj većini u petak potpisati nacrt koalicionog sporazuma i predložiti ga deputatima.

Govoreći o kadrovskom sastavu buduće vlade, Lucenko je rekao da će u skladu sa ustavnom procedurom Arsenij Jacenjuk biti predložen za mandatara, koji će tokom konsultacija predložiti sastav vlade.

U Vrhovnoj radi (skupštini) Ukrajine i danas traju koalicioni razgovori, u kojima učestvuju predstavnici bloka ukrajinskog predsednika, Jacenjukovog Narodnog fronta (NF), saveza Samopomoć, partije Otadžbina (Batkivščina) bivše premijerke Julije Timošenko i Radikalne partije Olega Ljaška (RPOLJ).

U današnjem izdanju u skupštinskom glasniku objavljeni su zvanični rezultati i imena poslanika izabranih 26. oktobra na izborima.

Za novi saziv izabran je 421 poslanik, od kojih 225 sa partijskih lista i 196 u većinskim izbornim okruzima.

BPP osvojio je 132 mandata, NF 82, Samopomoć 33, Opozicioni blok 29, RPOLJ 22, Otadžbina 19 i Sloboda šest.

Pored toga, po jedan poslanik izabran je u većinskim okruzima iz partija Snažna Ukrajina, Zastup, Volja i Desni sektor i u 94 većinskih okruga izabrani su deputati koji su se sami kandidovali.

Opozicioni blok, u kom su poslanici Partije regiona svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča, zvanično je saopštio da će biti opozicija u osmom sazivu skupštine i da će kontrolisati sve postupke vlasti.

"Istovremeno spremni smo da podržimo sve inicijative usmerene na zaštitu demokratije i ljudskih prava, ujedinjenja zemlje, obezbeđenja ekonomskog rasta, povećanja socijalnih standarda i njeno približavanje Evropi", navedeno je u saopštenju tog bloka.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ukrajina: Ostavke ministara-nacionalista posle objavljivanja rezultata izbora

Izvor: Blic, 13.Nov.2014, 01:40

Posle objavljivanja zvaničnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora u Ukrajini, članovi vlade i predstavnici u državnoj administraciji iz nacionalističke stranke Sloboda podneli su u sredu ostavke, javile su ukrajinske agencije...Ostavke su podneli potpredsednik vlade Aleksandar Sič, ministar...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.