UEFA zahteva da ukrajinska reprezentacija ukloni „političke“ natpise sa dresova

Izvor: Vostok.rs, 10.Jun.2021, 12:09

UEFA zahteva da ukrajinska reprezentacija ukloni „političke“ natpise sa dresova

  Savez evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) zatražio je od ukrajinske fudbalske reprezentacije da ukloni natpis „Slava herojima“ sa dresova za Evropsko prvenstvo. Na dresovima, u kojima će ukrajinska reprezentacija igrati na evropskom prvenstvu je kontura zemlje sa Krimom, a na poleđini  natpis „Slava Ukrajini!“, a na unutrašnjoj strani natpis - "Slava herojima!". Ruski fudbalski savez obratio se UEFA-i pismom u kojem je skrenuo pažnju na to da se sportska oprema koristi za političke svrhe.
UEFA je saopštila da je odobrila ovaj obrazac još u decembru, ali je priznala da nije uzela u obzir značenje stvoreno kombinacijom slogana. "Nakon dalje analize, smatra se da je specifična kombinacija ova dva slogana političke prirode, koja ima istorijski i militaristički značaj. Zbog toga se ovaj slogan sa unutrašnje strane dresa mora ukloniti na UEFA-inim utakmicama" saopštila je pres služba UEFA-e za RIA Novosti. Istovremeno, prvi deo slogana „Slava Ukrajini!“, prema UEFA-i, može se smatrati „opštom i nepolitizovanom frazom od nacionalnog značaja“ i, shodno tome, upotrebiti na dresu. Što se tiče obrisa zemlje sa Krimom u njenom sastavu, za to nisu potrebne nikakve promene u skladu sa rezolucijom Generalne skupštine UN o teritorijalnom integritetu Ukrajine, dodala je pres služba UEFA-e. Zahtev UEFA-e komentarisala je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Prema njenim rečima, sport nije bojno polje ili politička arena. "Postanite sportski heroji i bićete proslavljeni. Tako biste, a ne nacionalističkim parolama, trebali slaviti svoju domovinu", saopštila je Zaharova. "Slava Ukrajini! Slava herojima!" je slogan Ukrajinske ustaničke armije. Tokom Drugog svetskog rata borila se protiv sovjetskih trupa na strani nacista. 2014. godine slogan je stekao popularnost u Ukrajini, a zatim je postao zvanični pozdrav u vojsci.
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020: Čiji je Krim – UEFA traži od Ukrajinaca da sa dresa uklone natpis „Slava herojima!“

Izvor: Danas, 10.Jun.2021

AFPDres ukrajinske reprezentacije sa Krimom, koji je anektirala Rusija Nova garnitura dresova ukrajinske fudbalske reprezentacije sa mapom koja uključuje Krim, izazvala je bes u Moskvi i žalbu Evropskoj fudbalskoj uniji (UEFA). Početkom nedelje, Ukrajina je predstavila dres za predstojeće Evropsko...

Nastavak na Danas...

Ukrajina demantovala da se UEFA protivi natpisu "Slava Ukrajini!"

Izvor: B92, 10.Jun.2021

Ukrajinska fudbalska reprezentacija nastupiće na Evropskom prvenstvu u novoj uniformi sa natpisom "Slava Ukrajini!" i siluetom države...Povodom ovog pitanja, oglasila se i ambasada Ukrajine u Srbiji, zvaničnim saopštenjem...Predsednik Fudbalske federacije Ukrajine Andrij Pavelko izjavio je tim povodom:.."Verujemo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.