UDARNO! Pogođen brod izraelskog milijardera!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2023, 18:34

UDARNO! Pogođen brod izraelskog milijardera!

Nova drama na Bliskom istoku

Iranska bespilotna letelica u Indijskom okeanu navodno je pogodila kontejnerski brod kojim upravlja kompanija pod izraelskom kontrolom i manje ga oštetila, ali nije bilo povređenih, rekao je danas američki vojni zvaničnik.

Brod CMA CGM SYMI, koji plovi pod zastavom Malte, a nedavno je preimenovan u Mayet, pogodila je juče bespilotna letelica u severoistočnom delu Indijskog okeana, kazao je anonimno američki zvaničnik.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Čini se da je reč o iranskom dronu Šahed-136. Iran je Rusiji isporučio dronove "kamikaze" Šahed-136 za upotrebu u Ukrajini. Ti dronovi nose malu bojevu glavu koja eksplodira pri udaru.

Incident se dogodio u jeku sve većih napetosti za bezbednost u pomorskom saobraćaju zbog rata između Izraela i Hamasa i nakon što su jemenski Huti, saveznici Irana, ranije ove sedmice zauzeli teretni brod povezan s Izraelom u južnom Crvenom moru.

Izrael je zaplenu broda nazvao "iranskim terorističkim činom". Singapurska kompanija Eastern Pacific Shipping (EPS), koja je iznajmila Mayet, rekla je u petak da je svesna incidenta.

- Plovilo o kojem je reč trenutno plovi prema planu. Cela posada je na sigurnom i dobro je - stoji u saopštenju EPS-a poslatom Rojtersu. EPS kontroliše izraelski milijarder Idan Ofer i njegovi brodovi su već napadani na sličan način.

Izraelski i iranski zvaničnici za sada se nisu oglasili. Mayet je isključio svoj transponder u utorak pošto je napustio luku Džebel Ali u Dubaiju, pokazuju podaci LSEG-a. Nije jasno da li se u sredu zaustavio u omanskoj luci Sohar.

U odvojenom incidentu, britanska agencija za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) rekla je danas da je jedan brod dobio naredbu da promeni smer u Crvenom moru. Naredbu je izdao entitet koji je govorio u ime jemenskih vlasti, piše Index.hr.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.