NATO šalje dodatne brodove i avione na istok Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2022, 03:16

NATO šalje dodatne brodove i avione na istok Evrope

U jeku sve usijane situacije između Ukrajine i Rusije, odnosno SAD i Rusije, oglasila se i EU, ali ne sa stavom koji će se dopasti američkom predsedniku.

Poslednja pretnja upućena Moskvi je da predsednik SAD Džo Bajden razmatra raspoređivanje američkih trupa, vazduhoplovstva i mornarice u baltičkim zemljama i istočnoj Evropi. Uz to, SAD su naložile članovima porodica zaposlenih u američkoj ambasadi u Ukrajini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da napuste tu zemlju.

Kao razlog navedena je kontinuirana pretnja Rusije vojnom akcijom. Istovremeno, Stejt department preporučio je američkim državljanima da ne putuju u Rusiju.

Jutros se, međutim, oglasila i EU, baš povodom odluke SAD da povuku svoje diplomate iz Ukrajine.

Naime, kako prenosi AFP, iz Brisela je saopšteno da neće slediti politiku SAD o povlačenju diplomata iz Ukrajine. Prvi čovek EU diplomatije Žozep Borelj to je i potvrdio, rekavši da nema poztrebe da se "dramatizuje" situacija oko Rusije dok su pregovori s Moskvom u toku.

”Pregovori traju i ne mislim da treba da napustimo Ukrajinu”, poručio je Borelj pred sastanak Saveta ministra spoljnih polslova EU, koji se danas održva u Briselu.

U Ukrajinu stigao i drugi deo američke vojne pomoći

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da je u tu zemlju stigao i drugi kontingent oružja iz Sjedinjenih Američkih Država u okviru odbrambene pomoći čija ukupna vrednost iznosi 200 miliona dolara.

Vašington je saopštio da će nastaviti da podržava Ukrajinu usred zabrinutosti Kijeva i zapadnih saveznika zbog gomilanja ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

Stejt department: Amerikanci ne putujte u Rusiju

Američki Stejt department je izdao ažuriranu listu preporuka za putovanja svojih građana, savetujući ih da ne putuju u Rusiju zbog navodnog porasta tenzija na granici te zemlje sa Ukrajinom.

“Ne putujte u Rusiju zbog kontinuiranih tenzija duž granice sa Ukrajinom, potencijalnog uznemiravanja američkih građana, ograničene mogućnosti ambasade da pruži pomoć američkim građanima u Rusiji, kovida-19, ulaznih ograničenja, terorizma, uznemiravanja od strane ruskih vladinih službenika i arbitrarnog sprovođenja lokalnog zakona”, navodi se u ažuriranoj listi preporuka Stejt departmenta, a prenosi ruska agencija TASS.

Kako je saopšteno, preporuke za putovanje u Rusiju uključuju informacije o tekućim napetostima duž granice sa Ukrajinom i njima se zamenjuju prethodne preporuke izdate 2. novembra 2021. godine.

U dokumentu se navodi i da “zbog pojačanog vojnog prisustva Rusije i vojnih vežbi koje su u toku u pograničnom regionu sa Ukrajinom, državljani SAD koji se nalaze tamo ili razmatraju da putuju u okruge Ruske Federacije koji se graniče sa Ukrajinom, odmah budu svesni da je situacija duž granice nepredvidiva i da postoji povećana tenzija”.

“S obzirom na kontinuiranu nestabilnost situacije, građani SAD se izričito savetuju da ne putuju kopnenim putem iz Rusije u Ukrajinu preko ovog regiona”, navodi se u saopštenju.

Zapadni i ukrajinski mediji već danima ponavljaju tvrdnje o navodnoj mogućnosti ruskog napada na Ukrajinu, što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u više navrata okarakterisao kao "prazne i neutemeljene” izjave koje imaju za cilj eskalaciju tenzija.

"Druga ptica u Kijevu! Više od 80 tona naoružanja za jačanje odbrambenih kapaciteta Ukrajine od naših prijatelja u SAD! I ovo nije kraj", napisao je Reznikov na Tviteru.

Prvi deo od oko 90 tona američke vojne pomoći, uključujući municiju, stiglo je u subotu u Ukrajinu.

NATO šalje dodatne brodove i avione na istok Evrope

NATO saveznici stavili su danas svoju vojsku u stanje pripravnosti i poslaće dodatne brodove i avione-lovce u svoje baze na istoku Evrope, jačajući snage i odbranu, u vreme, kako ističu u NATO, "kada Rusija nastavlja gomilanje vojske kod ukrajinske granice".

Prethodnih dana, brojne članice Severnoatlanske alijanse su objavile procene koje se tiču aktuelne situacije ili predstojećih raspoređivanja snaga, navodi se na sajtu NATO.

Danska šalje fregatu na Baltičko more i spremna je da pošalje četiri aviona tipa F16 u Litvaniju, kao podršku NATO misiji u regionu.

Španija će poslati brodove koji će se priključiti pomorskim snagama NATO i razmatra slanje aviona-lovaca u Bugarsku.

Francuska je izrazila svoju spremnost da pošalje trupe u Rumuniju koje su pod komandom NATO.

Takođe, Holandija šalje dva aviona tipa F35 u Bugarsku od aprila, kako bi pomogli aktivnostima NATO u regionu i staviće brod i kopnene jedinice u stanje pripravnosti.

I SAD je, takođe, stavila do znanja da razmatra povećanje vojnog prisustva na istočnom kraku Alijanse.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da pozdravlja napore saveznika da stave na raspolaganje dodatne trupe Alijansi.

"NATO će nastaviti da preduzima sve neophodne mere da zaštiti i odbrani sve saveznike, ujedno jačajući istočni deo Alijanse. Uvek ćemo odgovoriti da bilo kakvo bezbednosno pogoršanje u našem okruženju", rekao je Stoltenberg, a preneo sajt NATO.

Kremlj optužio SAD za eskalaciju tenzija

Kremlj je danas optužio Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike za eskalaciju tenzija između Istoka i Zapada povodom njihovih planova za jačanje NATO snaga u istočnoj Evropi i evakuacije službenika iz ambasade SAD u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je verovatnoća da ukrajinska strana pokrene vojni sukob na istoku Ukrajine veća nego ikada, prenosi agencija Rojters.

Peskov je rekao da je Ukrajina rasporedila veliki broj vojnika u blizini granica regiona koje kontrolišu proruske snage, što, kako je naveo, ukazuje da se Kijev sprema da ih napadne.

Sa druge strane, Ukrajina je ove navode više puta demantovala.

Peskov je rekao da su informacije koje dolaze sa Zapada pune "histerije" i "protkane lažima".

Borelj: EU osoblje za sada ne napušta Ukrajinu

Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da EU za sada ne planira da pozove svoje diplomatsko osoblje i njihove porodice da napuste Ukrajinu, kao što su to učinile SAD.

”Pregovori traju i ne mislim da treba da napustimo Ukrajinu”, poručio je Borelj.

Borelj je, dolazeći na sastanak Saveta ministra spoljnih poslova EU, koji se danas održava u Briselu, ocenio da je situacija na ukrajinskoj granici najvažnije pitanje na agendi ministarskih razgovora.

”Nastavljamo da gradimo našu poziciju prema Rusiji koja podriva bezbednosnu strukturu u Evropi i pokušava da obnovi zastarele sfere uticaja”, kaže Borelj.

Šef diplomatije EU je najavio da će se putem video poziva razgovorima ministra u Briselu priključiti i američki državni sekretar, Antoni Blinken, koji će evropske partnere obavestiti o razgovorima koje je imao sa šefom diplomatije Rusije Sergejem Lavrovim.

Na pitanje medija ”da li je rat blizu” kada SAD poziva svoje diplomatsko osoblje da napusti Ukrajinu, Borelj poručuje da EU smatra da nema razloga da učini isto, ali da će od Blinkena očekivati da čuje američke razloge za takav potez.

Šef diplomatije zaključuje da su sve zemlje članice EU, uključujući i Nemačku, jedinstvene u stavu prema Rusiji, a da se svi potezi, uključujući i moguće sankcije, dogovaraju u bliskoj koordinaciji sa SAD, Kanadom i Velikom Britanijom.

Kada je reč o sankcijama, Borelj naglašava da ”proces postoji”, ali da danas neće ništa konkretno biti usvojeno.

Prethodno je iz Brisela poručeno da bi ”okidač” za sankcije mogao da bude svaki sledeći agresivni potez Moskve prema Kijevu.

BBC: Britanija povlači deo osoblja iz ambasade u Kijevu

Velika Britanija počela je da povlači osoblje iz ambasade u Ukrajini zbog upozorenja o ruskoj invaziji, javlja BBC.

Kako se navodi, zvaničnici su saopštili da nije bilo konkretnih pretnji britanskim diplomatama, ali da će se oko polovine osoblja koje radi u Kijevu vratiti u Veliku Britaniju.

Prethodno su Sjedinjene Američke Države naložile članovima porodica zaposlenih u američkoj ambasadi u Ukrajini da napuste tu zemlju, navodeći kao razlog kontinuiranu pretnju Rusije vojnom akcijom.

Američki Stejt department je, takođe, odobrio dobrovoljni odlazak službenika američke vlade, poručujući da bi Amerikanci trebalo da razmotre hitan odlazak iz te zemlje.

Rusija negira da ima bilo kakve planove za vojnu akciju u Ukrajini.

Kličko: Nemačka izdaje svoje prijatelje

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izrazio je veliko razočarenje odlukom Nemačke da zabrani isporuku oružja Ukrajini i insistiranjem na gasovodu "Severni tok 2".

"To je nepružanje pomoći i izdaja prijatelja u jednoj dramatičnoj situaciji u kojoj se naša zemlja nalazi", rekao je Kličko za dnevnik "Bild".

Istakao je da se mnogi pitanju da li je nemačka vlada na strani slobode ili agresora.

On je poručio da su sada potrebni jasni signali iz najvažnije zemlje Evrope.

Prema njegovim rečima, Nemačka bi trebalo da se pobrine da lobisti, kao što je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder dobiju zakonsku zabranu da dalje rade za ruski režim.

To bi, smatra, bile sankcije koje bi mnoge zabolele.

Rekao je da Ukrajina želi samo da bude nezavisna, demokratska i slobodarska država.

"Za to smo 2014. demonstrirali na Majdanu mesecima. Zato ćemo se dalje boriti i nećemo nikoga napadati, već samo braniti zemlju", zaključio je Kličko.

Danska: EU će uvesti neviđene sankcije ako Rusija napadne

Ministar spoljnih poslova Danske Jepe Kofod izjavio je danas da je Evropska unija spremna da uvede "nikada viđene" sankcije, ukoliko Rusija napadne Ukrajinu.

"Nema sumnje da smo spremni da reagujemo na odlučan način, da uvedemo dosad neviđene sankcije, ako Rusija ponovo napadne Ukrajinu", izjavio je Kofod, preneo je Rojters.

On je dodao da bi "Rusija i Putin trebalo da znaju da je cena provokacija i vojne sile da se promene granice u Evropi vrlo skupa".

"Spremni smo da uvedemo najoštrije sankcije, jače nego 2014. godine", naveo je on.

Šalenberg: Za sada bez evakuacije diplomata iz Kijeva

Austrija za sada neće povlačiti svoje diplomate iz Ukrajine, rekao je danas šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg.

Šalenberg je, za radio Oe1, kazao da postoje planovi za evakuaciju osoblja, ali da je sada važnije da "oči i uši upravo u ovoj fazi budu snažno prisutne".

Kazao je da su pretnje nažalost veoma realne i da su zastrašujuće.

Ukoliko se situacija bude promenila Austrija će, naglasio je, preduzeti odgovarajuće korake.

Irska zabrinuta zbog vojnih vežbi Rusije u Irskom moru

Rusija je obavestila Irsku o ruskim pomorskim vežbama u međunarodnim vodama u Irskom moru, izjavio je danas irski ministar spoljnih poslova Sajmon Kovni, dodajući da ove vežbe nisu dobrodošle.

"Nemamo moć da sprečimo da se ovo desi, ali sam svakako jasno stavio do znanja ruskom ambasadoru u Irskoj da ovo nije dobrodošlo. Ovo nije vreme za povećanje vojne aktivnosti i tenzija", izjavio je Kovni, a prenosi agencija Rojters.

Rusija je krajem prošle nedelje saopštila da će njena mornarica početkom februara izvesti sveobuhvatne vežbe u kojima će učestvovati sve njene flote od Pacifika do Atlantika.

Sijarto: Ne želimo novi hladni rat

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto upozorio je danas na opasnost od novog hladnog rata, reagujući povodom tenzija između zapadnih zemalja i Rusije oko Ukrajine.

"Ne želimo novi hladni rat. Period hladnog rata je imao tragične posledice u centralno-istočnoj Evropi, izgubili smo nekoliko decenija", rekao je ministar Sijarto i dodao da Mađarska podržava sve diplomatske napore i razgovore za rešavanje sukoba, prenosi agencija Rojters.

Zapad zahteva da Rusija povuče svoje trupe i oružje sa granice sa Ukrajinom, dok Moskva traži da NATO smanji svoje operacije u istočnoj i centralnoj Evropi i insistira da zapadna vojna alijansa odbije kandidaturu Ukrajine za članstvo.

Zelenski zahvalio Mišelu i liderima EU na solidarnosti

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je danas predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i nacionalnim liderima EU na solidarnosti i podršci tokom napetosti koja vlada između njegove zemlje i Rusije, koja je nagomilala trupe duž zajedničke granice.

"Zahvalan sam vama, gospodine predsedniče Evropskog saveta i liderima zemalja EU, čije diplomate ostaju u našoj državi i podržavaju nas radeći svoj posao", rekao je Zelenski Mišelu u telefonskom razgovoru, preneo je Rojters.

Zelenski je, takođe, kazao da Ukrajina neće odgovoriti na provokacije sa ruske strane.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.