U Ukrajini srušen spomenik generalu Kutuzovu

Izvor: Blic, 25.Feb.2014, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Ukrajini srušen spomenik generalu Kutuzovu

Ovih dana u Ukrajini je srušen i spomenik jednom od najvećih generala u ruskoj istoriji, Mihailu Kutuzovu koji je porazio Napoleona; dnevnik "Korespondent" piše da je spomenik Kutuzovu uništen u gradu Brodi na zapadu Ukrajine.

Skulpturu su sa postolja uklonili opštinski radnici, a postolje je kasnije uništeno.

Prema izveštajima lokalnih medija, na mestu gdje je bio spomenik Kutuzovu biće podignut >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novi, posvećen poginulima demonstrantima tokom protesta kojim je sa vlasti svrgnut predsednik Viktor Janukovič.

Ukrajinska ultranacionalistička partija "Svoboda", koja je imala ključnu ulogu u protestima u Kijevu, pokušava da ukloni spomenik Kutuzovu još od 2008. godine, tvrdeći da Kutuzov nema nikakve veze sa istorijom Ukrajine.

Neistomišljenici nacionalista ističu, međutim, da su odluke Kutuzova uzrokovale da Napoleon odustane od povlačenja iz Rusije kroz Kijev, čime je sprečena eventualna pljačka današnje Ukrajine.

Ukrajinski nacionalisti juče su u gradu Strij, na zapadu Ukrajine, uništili i spomenik "Sovjetski vojnik", podignut u čast žrtvi sovjetske vojske u borbi protiv nacista u Drugom svetskom ratu.

Širom Ukrajine srušeno oko 25 spomenika Vladimiru Iliču Lenjinu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ukrajina: Uklonjen spomenik ruskom vojskovođi Kutuzovu

Izvor: Vostok.rs, 26.Feb.2014, 11:29

26.02.2014. -..Bista proslavljenog ruskog vojskovođe Mihaila Kutuzova je uklonjena u gradu Brodi (Lavovska oblast), na zapadu Ukrajine. Bista je sa postolja uklonjena uz pomoć dizalice. Uklanjanje spomenika su pratili lokalni poslanici i stanovništvo uz povike „Slava Ukrajini!“, „Slava herojima!“....

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.