U Ukrajini parohijani hrama Moskovske patrijaršije pružili otpor ekstremistima

Izvor: KMnovine.com, 29.Apr.2015, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Ukrajini parohijani hrama Moskovske patrijaršije pružili otpor ekstremistima

Osim što se u Ukrajini na vernike vrši pritisak da ne posećuju crkve Moskovske patrijaršije, u konfesionalno pitanje se sve češće mešaju ekstremisti.


   
Ukrajinski rasklonički sveštenik naoružan i gnevan kreće u odbranu Evropske unije a protiv regularne policije Berkut tokom sukoba na Euromajdanu u Kijevu.    



U Ternopoljskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << oblasti na zapadu Ukrajine teroristi „Desnog sektora” su sa pristalicama Kijevske patrijaršije pokušali da zauzmu hram u selu Kolosovo.

U malo selo sa 75 domaćinstava ekstremisti su došli 26. aprila na prazničnu liturgiju posvećenu Ženama mironosicama. Oni su objavili da su pristalice Ukrajinske crkve Kijevske patrijaršije i tražili da se prekine „tuđa i neispravna” Liturgija, preteći da će srušiti hram. Kako prenose lokalni mediji, vernici su oko crkve formirali molitveni krug i nisu dozvolili radikalnim aktivistima da uđu u hram. Aktivisti „Desnog sektora” se nisu odlučili da primene silu.

„Iako je raskolnika i radikala bilo znatno više, sukob je ostao na teškim rečima. Da su se oni odlučili na juriš, ne bismo se dobro proveli”, izjavio je sekretar Ternopoljske eparhije protojerej Stefan Balan u intervjuu za ukrajinske medije.

U poslednje vreme se i stanovnici drugih rejona zapadne Ukrajine sve češće žale na zaoštravanje konfesionalnog problema. Sukobi ispred ulaza u hramove Moskovske patrijaršije dešavaju se i bez učešća radikalnih aktivista.

Tako su se 26. aprila u selu Bašuki Kremeneckog rejona protiv parohijana hrama Arhanđela Mihaila podigli njihovi susedi koji posećuju crkve Kijevske patrijaršije. Nekoliko desetina ljudi je ušlo u hram i pokušalo da prekine liturgiju. Hram su zaštitili vernici i sveštenstvo.




U Ukrajini su aktivne tri pravoslavne strukture, od kojih je kanonska samo jedna - Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije. Druge dve, Crkva Kijevske patrijaršije i Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva, već skoro 30 godina traže zvanično priznanje u hrišćanskom svetu.

Izvor: Ruska reč
Pripremile:KM Novine

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.