Izvor: RTS, 14.Feb.2022, 17:04

U Ukrajini oko 300 Srba, neki već napustili zemlju

Oko trista državljana Srbije nalazi se trenutno u Ukrajini, u Kijevu ih je stotinak, a neki su već napustili tu zemlju, kaže ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović.
Ambasador Aca Jovanović za Tanjug kaže da je Ambasada u Kijevu odmah prenela preporuku Ministarstva spoljnih poslova građanima Srbije u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << te države.

"Mi smo u roku od pet minuta to postavili na sajt ambasade, a u jutarnjim satima smo sve građane sa kojima smo bili u kontaktu ili koje znamo lično, obavestili mejlom ili porukom o stanju i situaciji. Različite su situacije, neki su ovde u mešovitim brakova, neki ovde imaju porodicu... Svako donosi odluku na osnovu svoje situacije", rekao je Jovanović.
Prema informacijama Ambasade, neki građani Srbije su i pre nego što je ta preporuka stigla, napustili Ukrajinu i sa decom otišli u Srbiju.
Veliki broj aviona ne može da leti bez osiguranja Kada je reč o avio-saobraćaju u toj zemlji u kojoj već nedeljama ne prestaju napetosti, Jovanović kaže da su od juče praktično britanske osiguravajuće kompanije stavile zabranu za osiguranje vazduhoplova koji lete u Ukrajinu, što samim tim znači da veliki broj aviona ne može da leti bez osiguranja.
Navodi i primer jednog aviona "Skaj apa", ukrajinske niskobudžetne avio-kompanije, čiji je vlasnik Irac, koji je zabranio da taj njegov avion sleti u Kijev, pa je morao da sleti u Kišinjev, glavni grad Moldavije, odakle su putnici prebačeni u Kijev.
"Ne znamo šta će biti dalje, imamo informaciju da je ukrajinska vlada donela odluku da izdvoji finansijska sredstva kako bi obezbedila osiguranje vazduhoplova, kako ne bi prestao avio-saobraćaj", rekao je Jovanović.
Kada je reč o navodima ukrajinskih medija, da jedna od najvećih avio-kompanija u Ukrajini "seli" avione u inostranstvo na zahtev vlasnika tih aviona, među kojima i dva u Beograd, ambasador ističe da se situacija u zemlji menja iz časa u čas i da se čuju različite informacije, od kojih su neke i kontradiktorne.
"Ne možemo to ni da demantujemo, ni da potvrdimo. Videćemo dalje kako će se razvijati stvari", rekao je Jovanović.
"Mi očekujemo sve najbolje, ali treba biti realan i oprezan. Bez ikakve panike, ali ne treba se ponašati neodgovorno", dodao je Jovanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasador Srbije u Kijevu: Oko 300 državljana Srbije u Ukrajini, neki već otišli iz zemlje

Izvor: Danas, 14.Feb.2022

Ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović rekao je za N1 da, prema procenama ambasade u Ukrajini, boravi oko 300 državljana Republike Srbije od kojih je, procenjuje se, oko 100 u Kijevu.

Nastavak na Danas...

SRBI VEĆ POČELI DA NAPUŠTAJU UKRAJINU: Otkriveno koliko se naših državljana nalazi u ovoj zemlji, oglasio se ambasador Srbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2022

Neki građani Srbije su i pre nego što je ta preporuka stigla, napustili Ukrajinu i sa decom otišli u Srbiju..Oko 300 državljana Srbije nalazi se trenutno u Ukrajini, od čega u Kijevu oko 100, a neki su već napustili tu zemlju, kaže ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović. Jovanović kaže...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.