U SRBIJU STIGLO PISMO IZ UKRAJINE! Ovo je pogrešno!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Apr.2023, 10:35

U SRBIJU STIGLO PISMO IZ UKRAJINE! "Ovo je pogrešno!"

Ambasada Ukrajine medijima u Srbiji dostavila dokumet u kom navodi kako bi ispravno trebalo da se izveštava o ratu u Ukrajini.

U dokumentu je spisak preporučene terminologije o rusko-ukrajinskom ratu sa tabelom "pravilnih" i "nepravilnih" reči i izraza koje bi po njihovom mišljenju trebalo upotrebljavati tokom tokom izveštavanja o ratu u Ukrajini.

Tako se, između ostalog navodi da je pogrešno pisati "ukrajinska kriza”, “ukrajinski konflikt”, “ >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rat u Ukrajini" , a da je pravilno "agresorski rat Rusije protiv Ukrajine”, “ruska agresija na Ukrajinu".

Novosti su navele da im je autentičnost pisma potvrđena u ambasadi Ukrajine, kao i da je poslat po direktivi ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, pišu "Novosti" da im je potvrđeno iz ukrajinske ambasade.

Tabelarni prikaz “dozvoljenog” i “nedozvoljenog” podeljena je u tri kolone, pod nazivom "Pravilna terminologija o ruskoj agresiji na Ukrajinu", a mejl je dobila i redaakcija B92.

U prvoj su navedeni primeri koji su "netačni - pogrešni - ruski narativ", u drugoj "pravilni", dok su u treću kolonu smestili "beleške".

Tako je po MIP Ukrajine pogrešno upotrebljavati "ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini", a pravilno je "ruska ničim izazvana vojna invazija na Ukrajinu koja je počela 2022. godine".

Nije pravilno navesti ni "ruski zvaničnici u Donjeckoj, Hersonskoj, Luganskoj i Zaporoškoj oblasti", već "predstavnik ruske okupacione uprave u privremeno okupiranim delovima Donjecke, Hersonske, Luganske i Zaporoške oblasti Ukrajine".

I izrazi kao što su "rat u Ukrajini nije genocid", "aneksirane ukrajinske oblasti", "sankcije protiv Rusije su prouzrokovale prehrambenu i energetsku krizu", takođe ne leže ukrajinskoj pravilnoj terminologiji, pa treba upotrebljavati "ruski rat u Ukrajini je genocidan po svim indikacijama", "privremeno okupirane ukrajinske teritorije" i "agresorski rat Rusije protiv Ukrajine izazvao je prehrambenu i energetsku krizu".

U moru "pogrešnih" izraza izdvaja se i onaj u kojem ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da "obični Rusi nisu odgovorni za ruske zločine", već naglašavaju da je "svaki Rus odgovoran za ruske zločine u Ukrajini sve dok podržavaju režim ruskog predsednika Putina i njegove akcije".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.