U Kijevu sve napetije

Izvor: RTS, 09.Dec.2013, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kijevu sve napetije

Policija iz centra Kijeva uklanja šatore i barikade demonstranata. Opozicija upozorena da ne izaziva strpljenje vlasti. Pretres u prostorijma stranke Julije Timošenko. Policija negira bilo kakvu vezu sa tim. Predsednik Viktor Janukovič spreman za razgovore s opozicijom.

Ukrajinska policija rasterala je demonstrante koji su blokirali sedište vlade u Kijevu, dok je državni tužilac Viktor Pčonka pozvao pristalice opozicije, okupljene oko sedišta vlade, da "ne izazivaju strpljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vlasti".

Demonstranti su zatim krenuli ka Trgu nezavisnosti, mestu održavanja protesta prethodnih dana, uzvikujući "Policija sa narodom!".

Istovremeno, stranka bivše premijerke Julije Timošenke, Otadžbina, saopštila je da su specijalne snage policije sprovele pretres njenih prostorija. Portparol te stranke naveo je da je policija pokušala da pristupi serverima koje stranka koristi, kao i da je njen sajt trenutno nedostupan.

Policija je, međutim, negirala da je izvela bilo kakvu operaciju u sedištu stranke bivše premijerke, koja služi kaznu zatvora. Potvrdili su da su deblokirali sedišta vlade i predsedništva "na zahtev brojnih zahteva građana koji nisu mogli da ulaze u njih". Kako je rečeno, barikade i šatori koje su postavili demonstranti uskoro će biti uklonjeni pod policijskom zaštitom.

"Ako predsednik upotrebi silu to čini na sopstvenu odgovornost. Nijedan Ukrajinac nije voljan da živi u policijskoj državi", rekao je ranije opozicioni lider stranke Udar Vitalij Kličko.

Na ulicama Kijeva i tokom dana je bilo napeto - desetine policajaca za razbijanje demonstracija u punoj opremi bilo je postavljeno ispred kijevske gradske uprave, pošto je isticao rok koji je sud postavio demonstrantima da izađu iz zgrade koju su zauzeli.

Ukrajinski javni tužilac saopštio je da demonstranti treba da oslobode javne institucije i uklone barikade, upozorivši da će oni koji to ne učine biti kažnjeni.

U međuvremenu je pokrenuta istraga o jučerašnjem rušenju spomenika Lenjinu.

"Tužilaštvo je počelo da prikuplja dokaze - video materijale i izjave svedoka, uključujući one na internetu, o uništavanju Lenjinovog spomenika koje je počinila jedna grupa", kaže Oleg Tatarov iz ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova.

U Ukrajini već danima traju protesti zbog odluke vlasti da ne potpiše Sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom, već da jača saradnju s Rusijom.

Suočen s masovnim protestima zbog odustajanja od sporazuma s Evropskom unijom, ukrajinski predsednik Viktor Janukovič pristao je da se sastane sa tri bivša predsednika i opozicijom, kako bi se pronašao kompromis.

U međuvremenu, iz Brisela stiže novo upozorenje vlastima u Kijevu.

"Evropska unija ima pravo, ali i obavezu da stane uz narod Ukrajine u ovom vrlo teškom trenutku, jer na značajan način doprinosi Evropi. Zatražio sam od predsednika Janukoviča da se uzdrži od upotrebe sile protiv ljudi koji mirno demonstriraju i da poštuje slobode koje su za nas u Evropi tako važne", rekao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

U Kijev stiže i šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton kako bi pomogla u rešavanju političke krize. Ukrajinsku opoziciju podržava i holivudski glumac Džordž Kluni, koji se tamošnjoj javnosti obratio video-porukom.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina: policija rasterala demonstrante kod sedišta vlade

Izvor: Politika, 09.Dec.2013

KIJEV – Ukrajinske snage bezbednosti su primorale demonstrante da okončaju blokadu sedišta vlade, pošto su vlasti poslale specijalne snage u centar Kijeva...Policajci su na više mesta u gradu razmontirali i šatore koje su demonstranti postavili, javile su agencije...Državni tužilac Viktor Pčonka...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.