Turčinov: Više mrtvih u Slavjansku

Izvor: B92, 02.Maj.2014, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turčinov: Više mrtvih u Slavjansku

Kijev/Moskva -- Mnogo proruskih aktivista je ubijeno, ranjeno i uhapšeno u akciji koju je sprovela ukrajinska vojska u Slavjansku, izjavio v.d. predsednika Ukrajine Turčinov.

Oleksandr Turčinov je saopštio da ipak operacija u tom gradu na istoku Ukrajine nije išla toliko brzo kako je očekivao.

Ranije su proruski aktivisti ubili dve osobe, javlja BBC. Ruski mediji su izvestili da su srušena i tri helikoptera ukrajinske vojske.

Turčinov je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izjavio da se operacije u Slavjansku nastavljaju i pozvao proruske separatiste da polože oružje i oslobode taoce.

On je, kako prenosi Rojters, rekao da su ukrajinske pogranične trupe odbile napade ruskih "naoružanih sabotera" da pređu u Ukrajinu tokom noći.

Evropske države članice NATO moraju da povećaju ulaganja na polju odbrane u svetlu akcija Rusije u Ukrajini, poručio je američki ministar odbrane Čak Hejgel.

Turčinov je u obraćanju naciji koje je prenosila televizija takođe naveo da operacija preuzimanja Slavjanska nije napredovala tako brzo kako se nadao, pri čemu su je iskomplikovali proruski pobunjenici koji se "kriju iza građana" i "pucaju iz stambenih objekata".

"Mi zahtevamo da se teroristi, saboteri, svi oni koji su uzeli oružje predaju, puste taoce i napuste administrativne zgrade", dodao je Turčinov.

Rusija je tražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, javlja BBC.

Ranije danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da akcija ukrajinskih vojnih snaga na Slavjansk Ukrajinu vodi "u katastrofu".

U međuvremenu, neredi su izbili i u ukrajinskom gradu Odesi, jer su se sukobili ukrajinski desničari i pristalice federalizacije Ukrajine. U neredima ima i povređenih.

Oslobađanje posmatrača OEBS-a, koje drže proruski orijentisani pobunjenici na istoku Ukrajine, odloženo je zbog događaja u Slavjansku.

Rusija negira optužbe o grupi sabotera

Ruska Federalna služba bezbedsnoti (FSB) negirala je danas optužbe ukrajinske strane o pokušaju grupe ruskih sabotera da uđu na teritoriju Ukrajine.

FSB je saopštila da takve tvrdnje nemaju veze sa realnošću, javio je Itar-Tas.

Situacija na rusko-ukrajinskoj granici je mirna i pod kontrolom, saopštila je pres služba ruske Federalne službe bezbednosti.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mnogo mrtvih u Slavjansku

Izvor: OkRadio.rs, 02.Maj.2014

Mnogo proruskih aktivista je ubijeno, ranjeno i uhapšeno u akciji koju je sprovela ukrajinska vojska u Slavjansku, izjavio v.d. predsednika Ukrajine Oleksandar Turčinov. On je saopštio da ipak operacija u tom gradu na istoku Ukrajine nije išla toliko brzo kako je očekivao.   Proruski aktivisti...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.