Trpe velike gubitke: Još 88 kilometara

Izvor: B92, 16.Jul.2023, 20:42

Trpe velike gubitke: Još 88 kilometara

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznao je da kontraofanziva napreduje sporije od očekivanog dok vojnici traže rupe u ruskim odbrambenim linijama.

Ukrajinska vojska dosad je zauzela samo osam od ukupno 96 kilometara koje se nada da će preći kako bi došla do Azovskog mora i raspolovila ruske snage na jugu zemlje. To je primarni cilj kontraofanzive - preseći kopneni most do Krima i izazvati haos u ruskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << logistici.

Na drugim mesta na bojnom polju napredak ukrajinskih snaga je još sporiji. U blizini Orihiva u regiji Zaporžje, gde je raspoređena većina borbenih oklopnih vozila zapadne proizvodnje, poput američkih Bredlija i nemačkih Leoparda, ukrajinska vojska napredovala je manje od dva kilometra.

Početkom juna, tokom prve dve nedelje kontraofanzive, čak 20 posto naoružanja koje je Ukrajina poslala na ratište bilo je oštećeno ili uništeno. Nakon što su pretrpeli teške gubitke, Ukrajinci su napravili stratešku pauzu kako bi preispitali strategiju, fokusirajući se više na iscrpljivanje ruskih snaga topništvom i projektilima dugog dometa nego na jurišanje na neprijateljska minska polja. Stopa gubitka pala je na oko 10 posto sledećih nedelja i Ukrajinci tvrde da su uspeli da sačuvaju dovoljan broj trupa i oružja za velik ofanzivni napad za koji kažu da tek sledi.

Ukrajinska 47. mehanizovana brigada, jedna od tri jedinice koje su obučene i opremljene zapadnim oružjem, imala je 99 Bredlija na početku protivofanzive. Prema nizozemskom otvorenom izvoru Oryxu, od njih je 34 Bradleyja napušteno, oštećeno ili uništeno. Budući da je 47. bila jedina brigada koja je prvobitno trebalo da dobije Bradlije, to znači da je trećina tih vozila izgubljena.

Podaci Oryxa takođe pokazuju da su samo u junu Ukrajinci izgubili 24 tenka, uključujući osam tenkova Leopard nemačke proizvodnje. Pretpostavlja se da ih je tokom borbe izgubila ukrajinska 33. mehanizovana brigada, jedinica koja je na početku ofanzive dobila 32 Leoparda. To znači da je brigada izgubila 25 posto Leoparda u prve dve nedelje borbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.