Treći talas uništavanja spomenika u Ukrajini u poslednjih sto godina. Ko će zameniti Lenjina?

Izvor: Blic, 25.Feb.2014, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treći talas uništavanja spomenika u Ukrajini u poslednjih sto godina. Ko će zameniti Lenjina?

Po treći put u poslednjih 100 godina Ukrajinci uništavaju gradske spomenike. Prvo su rušili statue careva i zamenili ih sovjetskim polubogovima, pa su parkovi u Kijevu “izgubili” četiri cara i jednog premijera (Petra Stolipina). U osvit ukrajinske nezavisnosti 1991. godine, uništena je većina monumentalnih Lenjinovih statua, uključujući i monolitni spomenik posvećen Oktobarskoj revoluciji 1917. godine na današnjem Trgu nezavisnosti, koji je poznat i kao Majdan. Vladimir Iljič >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Lenjin još je sačuvan u Harkovu gde nadzire situaciju

“Delinjinizacija”, koja je temeljno sprovedena na zapadu zemlje, u centralnim regionima je obavljena samo delimično, a na "proruskom" istoku bezmalo i nije.

U okviru najnovijeg uništavanja, u ime revolucije protiv Janukovičevog režima srušeno još nekoliko desetina spomenika Lenjinu. Dve najveće preostale statue nalaze se u istočnim gradovima Harkovu i Donjecku, ali tamo je sećanje na sovjetsku eru svežije nego bilo gde drugde, pa je narod branio velikog vođu proleterarijata.

A ko će zameniti Lenjina? U Lavovu, najvećem gradu u zapadnoj Ukrajini pojavila su se dva nova idola - ukrajinski pesnik Taras Ševčenko i Stepan Bandera, vođa ukrajinskih nacionalista, koji je u Drugom svetskom ratu proglasio nezavisnost Ukrajine.

Konačni pad Lenjina u gradu Hmeljnici na zapadu Ukrajine

Stepan Bandera - koga je bivši predsednik Viktor Juščenko uzdigao do statusa heroja Ukrajine - izuzetno je kontrovezna ličnost. Na istoku, kao i u Rusiji, uglavnom ga pamte po privremenom savezu sa nacistima, iako se borio i protiv nacista i protiv sovjeta, i bio u nacističkom koncentracionom logoru.

Jevreji i Poljaci optužuju ga za tolerisanje pokolja nad njihovim sunarodnicima.

Taras Ševčenko bi mogao da bude kompromisno rešenje i nedaleko od ugrožene Lenjinove statue u Harkovu već se nalazi jedan spomenik Ševčenku, podignut 1939. godine.

Pesnika, slikara i humanistu, koga veličaju kao oca ukrajinske književnosti (i ukrajinskog književnog jezika), proterao je car Nikolaj I zbog njegovih blago progresivnih nacionalno-političkih ideja.

Kandidat: Taras Ševčenko (1814-1861)

Sovjetski komunisti su mu se divili, a nacionalisti ga obožavaju. Oni koji su se kao mladenci slikali pored Lenjinove statue u Lavovu smatraju da bi Ševčenko bio pogodna zamena, a njihovo mišljenje verovatno dele i drugde u Ukrajini.

Međutim, u Ukrajini ima još veliki broj Lenjinovih spomenika. Male statue, ponekad obojene u zlatno, krase stotine seoskih trgova. Verovatno će potrajati pre nego što novi revolucionarni duh iz gradova prožme i unutrašnjost.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.