Totalni haos: Za najam jednosobnog stana – 1.500 evra

Izvor: B92, 05.Maj.2023, 12:36

Totalni haos: Za najam jednosobnog stana – 1.500 evra

Od početka rata u Ukrajini najam stanova poskupeo je u Podgorici 60 odsto, a na crnogorskom primorju cene su i udvostručene, tako da sada najam jednosobnog stana u Kotoru i Tivtu iznosi i do neverovatnih 1.500 evra, dok je prosek u Podgorici 450 evra.

Kako su rekli sagovornici Pobjede, manjih stanova gotovo da i nema u ponudi.

Na tržištu nekretnina vlada haos, pravila nema, što je posledica rata u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajini, tvrde predstavnici agencija za nekretnine, prenosi Investitor.

Kako je za Pobjedu kazao ekonomski analitičar Darko Đikanović, procvat tržišta nekretnina u 2022. godini imao je veliki uticaj na iznajmljivanje stanova, gde su najamnine porasle za 50 do 60 posto u odnosu na pretprošlu godinu.

Konačno: Cena kvadrata u Srbiji počela da pada

U Podgorici je trenutno prosečna kirija jednosobnih stanova 450 evra, dok je 2021. bila 300 evra – ističe Đikanović i objašnjava da je to posledica dolaska velikog broja stranaca u Crnu Goru, posebno Ukrajinaca i Rusa, što pokazuje da je ovaj segment tržišta pod velikim uticajem globalnih faktora.

"Nažalost, zbog toga stanodavci često otkazuju najam dugogodišnjim najmoprimcima, koji opet teško pronalaze novi stan po pristojnoj ceni", kaže Đikanović.

Vlasnik "Multitask nekretnina" Stefan Mišković potvrdio je ovu analizu, ali i naveo da se poslednjih meseci "situacija smirila". Čini se da tržište ulazi u mirniju fazu i da su cene u pojedinim delovima grada pale, pa do kraja godine očekujemo pad cena najma. Stanovi su najtraženiji u gradskoj četvrti, centru, Master četvrti, Preko Morače, iako je velika potražnja za svim dijelovima grada. Ispod 300 evra ne možete naći jednosoban stan ili garsonjeru, a najniža stanarina je 250 evra u starogradnji, tvrdi Mišković.

Nekretnine na Jadranu sve skuplje – a s druge strane obale...

Takođe je naveo da potražnja Rusa i Ukrajinaca počinje da jenjava. Najviše se traže garsonjere i jednosobni stanovi, iako su u poslednje vreme traženi i dvosobni stanovi. Minimalno razdoblje najma je jedna godina. Što se Primorja tiče, potražnje ima, ali ponuda nije velika, a cene su jako visoke.

U Kotoru i Tivtu jednosobni stanovi se izdaju od 800 do 1500 evra, a garsonjere do 700 evra, kazao je Mišković. U “AS Nekretnine” kažu da se manje bave iznajmljivanjem, a najam ponuđenih stanova skočio je za 50 posto.

"Zakupnine su previsoke za naš standard, a tek su sporadični zahtjevi Ukrajinaca i Rusa", kazali su iz ove agencije.

"Sledi sunovrat tržišta nekretnina"

Vlasnik “Kamin nekretnina” Dušan Ranković potvrdio je da su Rusi, Ukrajinci i Turci podigli cene. Stanarima koji su plaćali 350 evra stanarine sada se daje otkaz da bi se iznajmilo Rusima, Ukrajincima, Turcima za 700 evra. Nisu se još svi Ukrajinci smestili, a novi dolaze i iznajmljuju uglavnom na nekoliko meseci, jer se valjda nadaju skorom kraju rata. U poslednje vreme dosta Turaka otvara firme, a traže i stanove. Trenutno se na tržištu nekretnina događaju nelogične stvari, smatra Ranković.

"Trenutno su se cene stabilizovale i, po mojoj proceni, više neće rasti, a i dalje će rasti", u čudu kaže Ranković.

Navodi da se pojavilo mnogo nelegalnih preduzetnika i prodavaca koji u tri ujutro čekaju kupce i sklapaju velike poslove bez plaćanja poreza.

"Mnogi trenutno rade na "divlje". Sve je poskupelo. Za mene je to potpuno nelogično i mislim da ne može dugo trajati", zaključuje Ranković.

Stanarima koji su plaćali 350 evra kirije sada se daje otkaz da bi se iznajmilo Rusima, Ukrajincima, Turcima za 700 evra

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.