Toples aktivistkinja: Napuštam Feman zbog islamofobije!

Izvor: Kurir, 20.Avg.2013, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toples aktivistkinja: Napuštam Feman zbog islamofobije!

Tunišanska aktivistkinja Amina Sbui saopštila je danas da napušta ukrajinsku feminističku grupu Femen koju optužuje za islamofobiju i netransparentno finansiranje

UKRAJINA - Tunišanska aktivistkinja Amina Sbui saopštila je danas da napušta ukrajinsku feminističku grupu Femen koju optužuje za islamofobiju i netransparentno finansiranje.

"Ne želim da moje ime bude povezivano sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << jednom islamofobičnom organizacijom. Ne poštujem akciju u kojoj devojke uzvikuju ‘Amina Akbar, Femen Akbar’ (parodija molitve) pred ambasadom Tunisa u Francuskoj ili kada pale zastavu Tavhida (islamista) pred džamijom u Parizu", rekla je Sbui.

"Treba poštovati svačiju veru", dodala je Sbui.

Aktivistkinje Femena protestovale su krajem maja u toplesu ispred zgrade suda u Tunisu pružajući podršku Amini Sbui, koja je tada bila u zatvoru. Sbui je kritikovala i netransparentno finansiranje Femena, feminističke organizacije osnovane u Ukrajini sa sedištem u Parizu.

"Nisu mi poznati izvori finansiranja pokreta. Pitala sam u više navrata Inu (Ševšenko, šeficu Femena), ali mi nije dala jasne odgovore. Ne želim da budem u pokretu gde je sumnjiv novac. A, ako ga Izrael finansira? Želim da znam", objašnjava Amina koja dodaje da je od sada “anarhista”.

Podsetimo, Amina Sbui oslobođena je početkom avgusta nakon dva i po meseca provedena u zatvoru. Postala je poznata kada je u martu na internetu objavila svoje fotografije u toplesu zbog čega su joj pretili salafiti. Ona je prošle sedmice objavila nove fotografije u toplesu i sa molotovljevim koktelom koji pali cigaretom. Tunis je u dubokoj političkoj krizi. Opozicija traži ostavku vlade predvođene islamistima nakon ubistva poslanika Mohameda Brahmija 25. jula.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.