Timošenkova traži lekara

Izvor: RTS, 18.Avg.2011, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Timošenkova traži lekara

Zdravstveno stanje bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko naglo se pogoršalo, tvrde njeni advokati i bliski saradnici. Timošenkova odbija preglede zatvorskih lekara i zahteva da je poseti njen privatni lekar.

Prema tvrdnjama ljudi iz okruženja bivše premijerke Ukrajine Julije Timošenko, njeno zdravlje se naglo pogoršalo, tokom boravka u pritvoru.

"Juče je počelo da joj se pogoršava zdravlje. Iz nepoznatih razloga, na celom telu su joj se pojavile >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << modrice u obliku popucalih kapilara", rekao je zamenik Timošenkove u partiji Otadžbina Aleksandar Turčinov, prenosi Itar tass.

Međutim, Timošenkova odbija da je leče zatvorski lekari. "Nikada neću poveriti svoj život i zdravlje ljudima koje šalje vlast", izjavila je bivša predsednica vlade.

Timošenkova je zatražila od sudije dozvolu da u zatvor dođe njen privatni lekar. Advokat bivše premijerke, Jurij Suhov rekao je na današnjem ročištu da je neophodan pregled, dok je Timošenkova istakla da sudija već dva dana ne daje dozvolu za dolazak lekara i analizu krvi.

Sudija je na to odgovorio da je Timošenkovoj već ponuđena medicinska pomoć, koju je ona odbila.

Sud u Kijevu od kraja juna razmatra slučaj Julije Timošenko, kojoj je početkom avgusta određen pritvor. Tužilaštvo Ukrajine smatra da je bivša premijerka prekoračila ovlašćenja 2009. godine, prilikom potpisivanja ugovora između "Naftogasa" i "Gasproma", o isporuci gasa. Tužilaštvo tvrdi da je tim ugovorom Ukrajina izgubila 200 miliona dolara. 

Bivša premijerka je rekla da neće svedočiti o otpužbama protiv nje sve dok sud ne razmotri zahtev njenih advokata o priključivanju dokumenata spisima predmeta koji, navodno, javno dokazuju njenu nevinost.

Među njima su zaključci revizorske kompanije "Ernst i Jang", sam tekst sporazuma "Naftogasa" i "Gasproma", kao i svedočenje bivše funkcionerke Glavne inspekcije Natalije Ruban i nekadašnjeg člana vlade Petra Krupka.

Timošenko je tražila i odlaganje suđenja i puštanje na slobodu. "Svakodnevno ganjate ovaj proces, jer su vam dali zadatak da završite do Dana nezavisnosti (24. avgusta)", rekla je bivša premijerka, a na primedbu sudije da vređa sud, odgovorila je da to i nije sud.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.