Timošenkova: Hoće da me strpaju u zatvor

Izvor: Glas javnosti, 13.Maj.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Timošenkova: Hoće da me strpaju u zatvor

KIJEV - Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko izjavila je da istraga koja je protiv nje ponovo otvorena ima političku pozadinu i da je njeno pokretanje naredio lično predsednik Viktor Janukovič. Tužilaštvo je saopštilo da je ponovo otvorilo istragu protiv Julije Timošenko zbog pokušaja podmićivanja sudija Visokog suda 2003. godine.

Bivša premijerka optužila je predsednika Janukoviča da je naredio ponovno pokretanje istrage i izjavila da vlasti pokušavaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je stave u zatvor. "Svi u tužilaštvu kažu da je Janukovič lično dao naređenje da se pronađe bilo kakav izgovor da me stave u zatvor u naredna tri do četiri meseca", rekla je Timošenkova po izlasku iz tužilaštva.

Kako je rekao portparol tužilaštva Jurij Bojtčenko, istraga protiv bivše premijerke pokrenuta je prvo u maju 2004, ali je obustavljena u januaru 2005. godine, iako je istražitelji tada nisu završili. On je negirao da istraga ima političku pozadinu, rekavši da "naprotiv iznenađuje da je ona bila obustavljena iz političkih razloga".

Istraga je pokrenuta u trenutku kada je Timošenkova bila jedan od lidera opozicije u Ukrajini, a tužilaštvo je tereti da je pokušala da s 125.000 dolara podmiti sudije kako bi pomogli njenim bivšim saradnicima da izađu iz zatvora.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.