Testirano u ofanzivi; Nevidljivi su? VIDEO

Izvor: B92, 05.Okt.2023, 12:47

Testirano u ofanzivi; Nevidljivi su? VIDEO

Ukrajinski ministar digitalne transformacije Mihailo Fedorov predstavio je takozvani plašt nevidljivosti za koji tvrdi da je već testiran na frontu.

Fedorov tvrdi da on može da sakrije vojnike od termovizijskih kamera i dronova.

Kako navode ukrajinski mediji, plaštevi blokiraju toplotno zračenje navodno čineći vojnika nevidljivim za neprijatelja.

Plašt je kreirao “Brave1”, projekat odbrambene tehnologije koji sponzoriše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukrajinska vlada. Razvijali su ga još od 2015. godine, kada su nameravali da ga koriste snajperisti i ukrajinski obaveštajci za specijalne operacije u Donbasu na istoku zemlje, rekao je za CNN Maksim Borjak, jedan od tvoraca plašta.

Ozbiljan rad na projektu je ponovo uspostavljen nakon što je Rusija u februaru prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu. Ogrtač se sastoji od materijala koje obično koriste vatrogasci, a cilj je da se onemogući da vruć vazduh “pobegne” i pojavi se na termovizijskim kamerama, dok ugrađeni ventilacioni sistem hladi vruć vazduh u ogrtaču.

Borjak taj plašt naziva "jednostavnim sistemom", a njegova težina je do 2,5 kilograma.

Otporan je na kišu i nezapaljiv.

Borjak je istakao i da ih je već koristila 35. brigada marinaca tokom ukrajinske kontraofanzive, a ministar Fedorov je podelio i video-snimak na kom se nalazi "gotov uzorak koji je uspešno testiran na terenu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.