Ako Ukrajina uđe u NATO imaćemo treći svetski rat

Izvor: B92, 20.Jan.2024, 22:00

"Ako Ukrajina uđe u NATO imaćemo treći svetski rat"

Slovačka odbija prijem Ukrajine u NATO alijansu i spremna je da stavi veto na tu odluku ako bude potrebno, izjavio je danas slovački premijer Robert Fico.

Fico je rekao da će otputovati u Ukrajinu u sredu da se sastane sa svojim kolegom Denisom Šmihalom u pograničnom gradu Užgorodu.

I dok je jedan od razloga posete predstavljanje dodatnog paketa pomoći Ukrajini, on takođe želi da jasno stavi do znanja da se stav Slovačke razlikuje od želja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajine, rekao je premijer.

"Reći ću mu da ćemo blokirati i staviti veto na ulazak Ukrajine u NATO, jer to ne bi bilo ništa drugo do osnova za treći svetski rat", rekao je Fico.

Slovačka, koja je postala članica NATO-a 2004. godine, bila je jedan od najvatrenijih zagovornika odbrane Ukrajine od ruske invazije pokrenute u februaru 2022. godine.

Međutim, kada je levičarska nacionalistička vlada koju je predvodio Fico došla na vlast prošlog oktobra, odlučila je da više neće snabdevati Kijev oružjem, iako Bratislava nastavlja da šalje sisteme za deminiranje i dizel generatore u slučaju ruskog napada na elektrane.

Fico je u subotu rekao da je Slovačka za ulazak Ukrajine u Evropsku uniju, pod uslovom da ispunjava iste uslove kao i drugi kandidati.

Premijer, koga protivnici kritikuju kao "proruski", ponovio je da Slovačka više neće slati oružje iz svojih vojnih zaliha u susednu zemlju, ali će nastaviti da dozvoljava slovačkim odbrambenim kompanijama da prodaju oružje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: Puštanje Ukrajine u NATO je „osnova za treći svetski rat“ – Slovačka

Izvor: Vostok.rs, 21.Jan.2024, 00:30

Bratislava će blokirati pokušaj Kijeva da se pridruži NATO alijansi koju predvode SAD i ostaće pri odluci da prestane da isporučuje oružje Ukrajini, izjavio je premijer Slovačke Robert Fico.. Premijer je to izjavio u subotu uoči posete Ukrajini gde se sastao sa svojim kolegom Denisom Šmigalom...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.