Svi se pitaju gde je general Armagedon, a Rusi rekli gde nije

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 12:20

Svi se pitaju gde je general Armagedon, a Rusi rekli gde nije

I dalje traje misterija gde se nalazi nekadašnji glavnokomandujući ruskim snagama u Ukrajini, general Sergej Surovikin.

Aleksej Meljnikov, izvršni sekretar moskovske Nadzorne komisije za zaštitu ljudskih prava zatvorenika, demantovao je pisanje zapadnih medija da se general Armagedon, kako zovu Surovikina, nalazi u istražnom zatvoru Lefortovo u ruskoj prestonici.

Ranije je britansko izdanje Fajnenšel tajmsa, pozivajušći se na anonimne izvore, izvestilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je Surovikin u pritvoru.

"Poslednjih dana mi vrlo često pišu i zovu me predstavnici velikog broja ruskih i stranih medija. Pitaju: 'Da li je tačno da je Surovikin u istražnom zatvoru? Recite mi u kojoj ćeliji', i tako dalje. 'Odgovaram: ni u Lefortovu, ni u drugim istražnim zatvorima.' Neću ni da komentarišem gluposti o 'podzemnom istražnom zatvoru' u Serebrjanom Boru", napisao je Meljnikov na svom telegram kanalu.

Nakon pisanja Fajnenšel tajmsa, javila se i ćerka Surovikina i rekla je da je njen otac na poslu i da nije priveden. Prema pisanju zapadnih medija,

Surovikin nije viđen od subote, kada je ugušena pobuna Vagnera.

Izvori Asošijeted presa takođe tvrde da je Surovikin u pritvoru, iako nije jasno da li je optužen i gde se nalazi. Izvori AP se pozivaju na američke i ukrajinske obaveštajne službe.

Iako se šef Vagnera Jevgenij Prigožin ranije pozitivno izjašnjavao o Surovikinu, "general Armagedon" je među prvima osudio pobunu, u video obraćanju, sa automatskom puškom na kolenu.

Prema pisanju Njujork tajmsa general Surovikin je navodno unapred znao za pobunu Vagnera, što je Dmitrij Peskov, savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina, juče prokomentarisao sledećim rečima: "Sada će biti mnogo spekulacija i glasina oko ovih događaja. Mislim da je ovo samo još jedan primer toga."

Inače, zatvor Lefortovo je ozloglašen po tome što ga je u vreme Staljinovih čistki koristio NKVD, da bi tokom Hladnog rata KGB tu ispitivao zatvorenike.

Lefortovo je 1994. godine prebačeno pod kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova, da bi ga od 1996. do 2005. preuzeo FSB. Sada je ponovo pod jurisdikcijom MUP, i poznat je po izuzetno strogim uslovima pritvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.