Sastaće se, prvi put od početka rata?

Izvor: B92, 19.Sep.2023, 09:11

Sastaće se, prvi put od početka rata?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mogao bi da se nađe za istim stolom sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom.

Po prvi prvi put od početka rata u Ukrajini, predsednik Ukrajine i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov mogli bi da se nađu "oči u oči", na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Prema poslednjim informacijama, Zelenski bi u sredu trebalo da govori na sednici Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednosti Ujedinjenih nacija o Ukrajini, što znači da će tehnički biti za istim stolom sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom.

Zelenski prvi put od početka rata prisustvuje događaju u Njujorku.

U Njujork je stigao u ponedeljak popodne sa suprugom Olenom.

On je kazao da će "članicama UN-a izneti konkretan predlog kako učvrstiti načelo teritorijalne celovitosti i poboljšati kapacitet UN-a da osujeti i zaustavi agresiju".

Prema trenutnim informacijama, američki predsednik će biti lider najvišeg ranga koji predstavlja jednu od država članica Saveta bezbednosti sa pravom veta u tom telu, nakon što je saopšteno da će Riši Sunak biti prvi britanski premijer koji će u periodu dužem od decenije preskočiti zasedanje Generalne skupštine, dok je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da nije u mogućnosti da prisustvuje zbog gustog rasporeda.

Podsetimo, u Njujorku danas počinje 78. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojem će se okupiti više od 140 svetskih lidera i predstavnika država, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a očekuje se da među glavnim temama budu klimatske promene i rat u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.