Sveštenik odbio da se moli za pobedu Rusije, sada mu preti izgnanstvo

Izvor: B92, 14.Jan.2024, 16:05

Sveštenik odbio da se moli za pobedu Rusije, sada mu preti izgnanstvo

Istaknuti sveštenik biće izbačen iz Ruske pravoslavne crkve jer je odbio da pročita molitvu u kojoj se traži od Boga da vodi Rusiju do pobede nad Ukrajinom.

U presudi objavljenoj u subotu, crkveni sud je rekao da Aleksej Uminski treba da bude "izopšten iz svetog reda" zbog kršenja svešteničke zakletve. Odluka je prosleđena na odobrenje patrijarhu Kirilu, poglavaru Ruske crkve koji je snažan pristalica predsednika Vladimira Putina.

Slučaj pokazuje kako crkva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potiskuje unutrašnje neslaganje dok podržava Putina i njegovu "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, piše Gardijan.

Crkveni sud je saopštio da je Uminski prekršio zakletvu odbijajući da pročita "Molitvu za Svetu Rusiju", arhaični naziv za Rusiju, koji je Kiril učinio obaveznim na bogosluženjima.

"Oni koji hoće da se bore digli su oružje na Svetu Rusiju, nadajući se da će njen ujedinjeni narod podeliti i uništiti. Ustani, Bože, da pomogneš svom narodu i daruj nam pobedu svojom silom", navodi se u molitvi koju je Kiril prvi pročitao 25. septembra. , 2022, sedam meseci nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Desetine ruskih pravoslavnih sveštenika kažnjene su zbog osporavanja stavova crkve o ratu, na primer čitanjem molitvi za mir umesto pobede, navodi Hrišćani protiv rata, onlajn grupa koja je dokumentovala njihove slučajeve.

Uminski je bio najistaknutija žrtva do sada.

Služio je 30 godina kao sveštenik u Crkvi Svete Trojice u Moskvi pre nego što je otpušten ovog meseca, neposredno pred pravoslavni Božić. Bio je poznat po svom radu za umiruću decu i odrasle, a služio je i na sahrani bivšeg sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova 2022. godine.

U intervjuu prošlog novembra, Uminski je rekao da jezik rata i specijalnih vojnih operacija ni na koji način nisu kompatibilni sa crkvenom liturgijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.