Sve je jasno: Jednostavno, nema i tačka.

Izvor: B92, 12.Jul.2023, 14:03

Sve je jasno: Jednostavno, nema i tačka.

Ukrajina i Rusija u jednom danu u proseku ispale desetine hiljada granata, što je mnogo više nego što ih ukrajinski saveznici mogu proizvesti.

U jednom trenutku Rusija je ispaljivala sličnu količinu municije na Ukrajinu u jednom danu koju je Evropa mogla da proizvede za mesec dana.

Nemogućnost EU da poveća proizvodnju oružja glavni je razlog akutne nestašice municije u Ukrajini, pokazuje istraga nezavisnog ukrajinskog medija na engleskom jeziku "Kyiv Independent".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Istraga je otkrila i da su nacionalni protekcionizam, pogrešna procena i neodlučnost sprečili EU u pronalaženju brzog rešenja za nestašicu, što je imalo direktan uticaj na uspeh Ukrajine na bojnom polju.

Iako je odbrambena industrija Ukrajine počela da proizvodi municiju za dva meseca od početka rata suočila se sa sličnim problemima kao i odbrambena industrija u EU - proizvodnja je tekla sporo, a vlada i industrija međusobno su se okrivljavale za nemogućnost povećanja proizvodnje.

Kako prenosi Jutarnji list, ubrzo nakon početka Putinove invazije postalo je očigtledno da Ukrajina koristi mnogo više municije nego što zemlje EU mogu da ga proizvedu i to najmanje pet puta više. U međuvremenu je potražnja na međunarodnom tržištu municije rasla jer su zemlje članice EU požurile da kupe municiju za sebe jer sui m zalihe prazne. To je dovelo do dugih rokova isporuke i brzog rasta cena.

Velike sile poput Francuske i SAD imaju svoju politiku – prvo napune svoje zalihe, pa onda ukrajisnke. Ali, onda je Estoncima prekipelo. Sredinom februara četiri estonska zvaničnika su se zatvorila u kancelariju ministarstva odbrane i nisu izlazili dok nisu smislili predlog rješenja: članice EU trebalo bi zajednički da kupuju municiji, kao što je to rađeno s vakcinama za vreme koronavirusa.

"Da nismo došli na ovu ideju, Ukrajina bi ostala bez municije", rekla je podsekretarka za odbrambenu politiku u estonskome Ministarstvu odbrane Tuli Duneton.

I, upravo na osnovu tog predloga EU je izradila plan u tri koraka. Prvo, dati Ukrajini municiju u vrednosti od milijardu evra iz postojećih zaliha. Zatim krenuti u zajedničku nabavku municije za Ukrajinu u vrednosti od još milijardu evra. I konačno, zajednički proizvesti milion granata kalibra 155 mm unutar jedne godine.

Ali, plan je počeo polako propadati jer je svako hteo nabaviti što pre za sebe. Zatim sui z EU odobrili još sredstava za Ukrajinu, ali kada se podvuče crta ni to nije dovoljno. Plus, ogromni su p roblemi I u samoj proizvodnji municije jer nedostaje kvalifikovanih radnika za toliku proizvodnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.