Sunak: Velika Britanija obeshrabruje upotrebu kasetne municije

Izvor: B92, 08.Jul.2023, 16:26

Sunak: Velika Britanija obeshrabruje upotrebu kasetne municije

Velika Britanija potpisnica je konvencije kojom se zabranjuje upotreba kasetne muncije, poručio je danas premijer te zemlje Riši Sunak.

Velika Britanija potpisnica je konvencije kojom se zabranjuje proizvodnja ili upotreba kasetne muncije i obeshrabruje njena upotrebu, rekao je Sunak povodom odluke predsednika SAD Džozefa Bajdena da odobri slanje kasetne municije Ukrajini.

Sunak je, obraćajući se novinarima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao da će London nastaviti da podržava Ukrajinu protiv, kako je naveo, "ruske ilegalne i neizazvane invazije", preneo je Rojters.

Bajden je odobrio je slanje kasetne municije Ukrajini nakon jednoglasne preporuke svog tima za nacionalnu bezbednost, saopštio je u petak savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven.

Američki predsednik rekao je da je odluka da se Ukrajini prvi put obezbedi kasetna municija bila "teška", ali da je takvu odluku doneo jer je Kijevu potrebna municija u kontraofanzivi protiv Rusije.

Konvenciju, kojom je zabranjeno korišćenje kasetne municije, potpisalo je više od 100 zemalja sveta, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku, dok SAD, Ukrajina i Rusija nisu potpisnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Velika Britanija, Kanada, Nemačka i UN protiv slanja kasetne municije Ukrajini

Izvor: Radio 021, 09.Jul.2023, 08:46

Američki predsednik Džozef Bajden suočava se sa kritikama zbog slanja kasetne municije, koja je zabranjena u brojnim državama zbog načina ubijanja i sakaćenja civila, prenosi Skaj njuz.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.