Stupio na snagu zakon o protestima

Izvor: B92, 21.Jan.2014, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stupio na snagu zakon o protestima

Kijev -- Kontroverzni set novih zakona kojima se zabranjuju svi vidovi antivaldnih protesta stupio je danas na snagu u Ukrajini.

Zakoni su stupili na snagu pošto su zvanično objavljeni u vladinom listu "Glas Ukrajine", uprkos zahtevima opozicije da se povuku i osudama zapadnih zemalja.

Ovi zakoni su izazvali strahovanja da bi vlasti mogle nasilnim putem da razbijaju proteste, navela je agencija AFP. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič potpisao je pre četiri dana set novih zakona kojima se zabranjuju svi vidovi antivladinih protesta, uprkos osudama zapadnih vlada koje su kritikovale ove mere kao nedemokratske.

Na predsedničkom vebsajtu nabrojani su svi propisi koje je ukrajinski parlament usvojio dan ranije.

Novim zakonima zabranjeno je neodobreno postavljanje šatora i bina, što je bila karakteristika talasa najnovijih protesta. Onima koji obezbećuju opremu za mitinge, preti zatvorska ili novčana kazna.

Zakonom su predviđene zatvorske kazne do 15 godina za "masovno kršenje" javnog reda.

Protesti u Ukrajini su izbili u novembru, nakon iznenadne odluke predsednika Janukoviča da zamrzne veze sa EU i umesto toga se okrene zbližavanju s Rusijom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina: Stupio na snagu zakon o zabrani protesta

Izvor: Akter, 21.Jan.2014

Kontroverzni set novih zakona, kojima se zabranjuju svi vidovi antivladnih protesta, stupio je danas na snagu u Ukrajini

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.